Volumineuze uitbreiding voor Gentbrugse basisschool

In de opdracht van stad Gent om meer klaslokalen voor onze toekomstige jeugd te creëren, krijgt de basisschool Henri D’Haese in de Tweekapellenstraat in Gentbrugge een onmisbare uitbreiding. Ondanks de beperkende stedenbouwkundige voorschriften, slaagt het Gentse WE-S Architecten erin om een dens bouwprogramma te integreren in een speels volume.

Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Woning ontvouwt zich opnieuw naar haar buitenruimte

Het huisvestingsproject uit ’58 waarin deze woning is gelegen, wordt kenmerkt als een aaneenschakeling van identieke, gespiegelde rijwoningen. Vele bewoners bebouwden in de loop der jaren de open ruimte tussen de aanbouwen en de achterliggende weg met veranda’s en bijkomende achterbouwen. Dit ten nadele van een kwalitatieve buitenruimte en de relatie ervan met de respectievelijke binnenruimtes.

Woning opent naar de tuin met facelift van beton en glas

Voor dit project trekken we nog eens buiten het centrum van Gent, naar Sint-Denijs-Westrem. Hier onderging een grote alleenstaande woning een grondige renovatie en een uitbreiding, met het hoofddoel om de leefruimtes dichter bij de tuin brengen. Het Gentse architectenbureau OYO Architects had al snel door dat de relatie met de buitenruimte een belangrijke rol speelt

Een atypische ingreep met een vertrouwd stedelijk karakter

Deze 19e-eeuwse rijwoning in het midden van de Rijsenbergwijk in Gent had naast een integrale opfrissing, vooral nood aan extra woonoppervlakte. Door de werking van de woning te herdenken en de achterbouw volledig te herbouwen, slaagde het Gentse GRAUX & BAEYENS architecten erin om een nieuw, coherent geheel te vormen, terwijl het toch zijn vertrouwd

Leven rond de tuin in een glazen uitbreiding

Deze woning in Gentbrugge was toe aan zeer grondige renovatie. Vooral het gelijkvloers met de typische ‘koterij’ aan de tuinzijde belemmerde het zicht en het contact met de tuin. Bij de renovatie naar het ontwerp van Dehullu Architecten werd dan ook het volledige gelijkvloers herdacht. In plaats van de koterij werd een ruime open keuken met eetruimte ontworpen, aansluitend bij de tuin.

Vrolijk leven in een luchtige uitbreiding

Als je houdt van koterijen en uitbouwen, dan is deze woning van Jan en Eva een echte topper. Een bestaande woning werd er door het Gentse atelier Vens Vanbelle onder handen genomen om er terug wat levenslust in te blazen. De twee verdiepingen tellende uitbouw was volledig gesloten naar de tuin, en enkel op de