Oude kaaimuren van Oude Dokken worden omkadering van nieuw strand

Het lijkt dat de toekomstige setting voor een ‘nieuw’ DOK-concept op komst is met de renovatie van de oude kaaimuren aan het Houtdok in de Oude Dokken. Een aannemer is begonnen met de renovatie van de oude, bakstenen muren met gewelven. Een deel van het dok zal worden gedempt voor een nieuwe promenade en strand.

Rondom het hele Houtdok worden de twee rijen van bakstenen bogen, waarvan momenteel enkel de voorste rij zichtbaar is, hersteld. De ruimte tussen beide rijen wordt opengemaakt waardoor een heuse galerij ontstaat, aan de voorste rij bogen komt een promenade rond het nieuwe strand, een recreatieve zone, groen en moeras.

houtdok-3

Momenteel is men nog bezig met de voorbereidende werken die vooral de bestaande kaaimuren moeten stabiliseren voor de echte renovatiewerken.

Vanaf ongeveer midden november worden, enkele meters voor de bestaande kaaimuur, damplanken in de grond geplaatst. Die vormen de basis voor de toekomstige promenade.

Nog later volgen de resterende werken, zoals het openmaken en herstellen van de bogenrijen, de aanleg van de nieuwe promenade en de bouw van het hellend vlak. Als alles volgens planning verloopt, zijn deze werken in het najaar van 2015 afgerond.

houtdok-2

De vernieuwing van de kaaimuren en het Houtdok past in de herontwikkeling van de Oude Dokken tot een volledig nieuwe woonwijk aan het water. Van de ongeveer 1500 woningen die daar gepland zijn, komen er ongeveer 350 ten noorden van het Houtdok. De andere zijden krijgen een groene invulling. De kaaien zelf worden een ideale plek om te wandelen, te spelen of te verpozen. Naast woningen zijn aan het Houtdok ook gemeenschapsvoorzieningen, kantoren, diensten, recreatie en detailhandel toegelaten.


View Larger Map

Bron: Waterwegen en Zeekanaal NV / Foto’s: sogent / Illustratie: NERO architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.