Uitbreiding Bioversneller in technologiepark Zwijnaarde geopend

Vorige week werd de uitbreiding van de Bio-Accelerator in het technologiepark Ardoyen in Zwijnaarde feestelijk geopend in het bijzijn van Daniël Termont. Het gebouwencomplex is het resultaat van de “design and build”-wedstrijd waar het ontwerp van SumProject werd gekozen.

Het complex werd gerealiseerd in verschillende fasen naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd. In fase 1 werden twee vleugels van elk 5 bouwlagen gerealiseerd rondom een groen, centraal atrium. Een strekmetalen gevelbekleding vormt de gevel van het gebouw en maakt van de verschillende gebouwdelen een geheel.

bioversneller-1

Deze geperforeerde gevelbekleding laat tevens toe dat de vele technische leidingen en installaties achter deze gevel kunnen geplaatst worden. Het gebouw van de eerste fase wordt momenteel gebruikt door het beursgenoteerd pharma-bedrijf Ablynx.

De verschillende labo’s en onderzoeksfaciliteiten werden in één massief volume ondergebracht. De grote openingen in de gevel en de bekleding met geperforeerde metaalplaten zorgen er enerzijds voor dat de massiviteit van het volume wordt verlicht en vergroten anderzijds ook de herkenbaarheid van het gebouw langs de autosnelweg.

Fase 2 is momenteel in voltooiing met de officiële opening vorige week voor de nieuwe gebruiker Cropdesign. Zij hadden nood aan een grotere technische verdieping en een onderzoekserre bovenop het gebouw voor onderzoek naar rijstplanten.

bioversneller-12

De noordgevel, zichtbaar vanop de autosnelweg, werd bekleed met patroon van matte en glanzende zwarte panelen, terwijl op de zuidgevel strekmetaal in horizontale banden werd aangebracht. Deze horizontale banden zorgen niet enkel voor een uniforme en transparante gevel, maar functioneren eveneens als zonnewering.

Net zoals de eerste Bio-Accelerator uit de eerste fase, beschikt de uitbreiding van fase 2 over een halfondergrondse parking. Boven de gelijkvloerse verdieping  bevinden zich vijf bouwlagen met kantoren en labo’s en een technische verdieping, die half over de onderbouw uitkraagt. Op het dak staat een serre, waarin onderzoek wordt gevoerd naar rijstplanten.


Grotere kaart weergeven

Bron & foto’s: SumProject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.