Wastelands en krotten omvormen tot stedelijke woonkavels

Met de financiële steun van de Stad Gent koopt het sogent al sinds 2007 systematisch verkrotte woningen en onbenutte terreinen in de stad op. Sogent verkavelt deze gronden en verkoopt zo jaarlijks een tiental percelen bouwgrond voor rijwoningen aan een aantrekkelijke prijs. Vaak is de effectieve waarde van de bouwgronden een pak hoger hoger dan de verkoopprijs.

Sogent wil met deze manier van werken jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen een betaalbare bouwgrond aanbieden in het centrum van de stad. Op deze manier worden ook de onbenutte terreinen en verkrotte woningen aangepakt die anders voor vele jaren een doorn in het oog blijven voor de vele omwonenden.

nijverheidskaai

Maar diegene die de gronden koopt, mag er niet mee gaan doen wat zij zelf willen. De kopers moeten samenwerken uit een groep van architecten die geselecteerd werden door een vakkundige jury. Deze groep bestaat uit RAUM architecten, De Smet Vermeulen architecten, Hatrik architecten, STUDIOLO architectuur, CH-architecten en Denc!-Studio.

Door deze samenwerking te verplichten, worden er op die manier erg kwalitatieve woningen gerealiseerd die een meerwaarde bieden in het straatbeeld.

tichelrei-3

Maar niet iedereen komt in aanmerking om deze kavels te kopen. Alleen gezinnen met minstens twee gezinsleden, waarvan minstens één minstens 18 en jonger dan 40 jaar is, kunnen zich inschrijven voor het project. Een bijkomende voorwaarde is dat het gezamenlijk  netto belastbaar inkomen maximum 63.230 euro mag bedragen, te verhogen met 3.270 euro per kind ten laste.

Omdat er ook veel meer vraag naar de gronden is, dan dat er beschikbaar zijn, heeft sogent een puntensysteem uitgewerkt dat op basis van de gezins- en werksituatie punten geeft en dus bepaalde gezinnen meer kans gaat geven om een grond te kopen.

Een aantal van deze kavelwoningen zijn volgend weekend te bezoeken op de Dag van de Architectuur. Deze vallen te bezoeken na reservatie maar zijn zeker en vast de moeite voor jonge bouwers of geïnteresseerden in het kavelproject. Meer info daarover dus op de website van de Dag van de Architectuur.

Bron: sogent / Foto’s: sogent / Schets: Guerilla Office

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.