Grootste klimzaal van Europa (en misschien ter wereld) komt in Gent

Meer dan tien jaar geleden kwamen de mannen achter de Gentse klimzaal Bleau met het idee om een blokzaal in het leven te roepen die er uitzag als de omgeving van die in het iconische bos nabij Fontainebleau in Frankrijk. De Gentse klimzaal werd een enorm succes en klimmers kwamen zelfs van uit het buitenland om hier in Gent de boulderzaal uit te testen. Het groeiende succes zorgde er evenwel voor dat de klimzaal snel uit zijn voegen barstte omdat er geen gelijkwaardig alternatief in de buurt was.

In 2009 werd er samen met Stad Gent beslist om Gent nog meer op de internationale klimmerskaart te zetten door een nieuw complex te realiseren aan de Blaarmeersen. Aan de Watersportbaan zal zo over enkele maanden de bouw van de grootste klimzaal van Europa starten. Met 3.586 vierkante meter aan klimoppervlakte, zal Gent in 2013 waarschijnlijk zelfs over de grootste klimzaal ter wereld beschikken. Momenteel staat die titel nog op naam van een klimzaal in het Schotse Edinburgh, met zo’n 2.800 vierkante meter klimoppervlakte.

klimzaal-bleau-3

Hoewel er al twee giga-complexen te vinden zijn in België (Klimax II in Puurs en Entre Ciel et Terre in Louvain-la-Neuve), zal de Gentse klimzaal opnieuw een unieke plek zijn om te klimmen en boulderen.  Er is in België en vooral in het Gentse een serieus tekort aan klimmuren, waardoor de eigen klimzaal van Bleau aan de Rooigemlaan heel het jaar door vol zit en klimmers moeten uitwijken naar andere steden.

De nieuwe klimzaal, die het resultaat is van de samenwerking tussen Klimzaal Bleau en de stad Gent, doet nu al verbazen. 3.586 vierkante meter beklimbare oppervlakte en een investering van maar liefst 5.000.000 euro. De bouw van het complex sluit naadloos aan bij de wens van de stad Gent om sporthoofdstad van Vlaanderen te worden.

Ons land heeft een sterke traditie in het indoor klimmen, waarschijnlijk omdat er hier geen echte bergen of rotsen zijn.

Klim- en Bergsportfederatie.

klimzaal-bleau-1

Enkele cijfers:

 • Een lengtezaal van 17 m.
 • Een kleinere technische zaal van 14 m.
 • Een 14m-lange buitenmuur.
 • Een boulderzaal.
 • Een overdekte buiten-boulderzaal, op maat van (internationale) competities.
 • Een boulderzaal voor kinderen.

Om helemaal volledig te zijn, moet er ook aan toegevoegd worden dat het complex zal beschikken over een via-ferrata, een death-ride, een touwenparcours en de nodige praktische ruimten die bij een sportcentrum horen.

klimzaal-bleau-4

De nieuwe klimzaal komt op een grasveld op de Blaarmeersen, vlak naast de uitgang aan de camping. Gent geeft het terrein voor 50 jaar in gebruik. Als alles goed gaat, start de bouw in maart en is de zaal exact één jaar later af.

Bronnen: Klimzaal Bleau, Belclimb & De Gentenaar / Illustraties: De Bouwerij

9 replies on “ Grootste klimzaal van Europa (en misschien ter wereld) komt in Gent ”
 1. Kan er een update van deze werf komen?
  Zelf passeer ik hier af en toe maar een ongeoefend oog heeft geen zicht op de effectieve vorderingen. Wel kan ik zien dat men bezig is aan de binnenconstructie waar de “klimmuurpanelen” op zullen gemonteerd worden.

  1. Gisteren nog ter sprake gekomen dat dit inderdaad nog eens de moeite is. Ruwbouw is op het eerste zicht volledig af, en wellicht zijn ze nu inderdaad binnenin bezig met de klimstructuren te installeren. Wij zullen ten gepaste tijde dus nog eens een update brengen.

 2. Volgens de nieuws-site van de Bleau zal de klimzaal geopend worden op 6 september 2014. Bron: http://nieuwtjes.bleau.be/.
  Klimpanelen zijn geplaatst door Walltopia. Men is nu bezig aan de binneninrichting van de boulderzaal. Inrichting van de hoogtezaal zal spoedig volgen.

 3. We mogen terecht fier zijn met deze klimhall in Gent, maar een beetje bescheidenheid eert ons. Een tweede plaats is ook niet slecht… En in verhouding met het aantal inwoners kunnen we meer dan fier zijn.
  Maar dit gezeg zijnde: toch even corrigeren: de grootste klimhall ter wereld staat in Europa, maar niet in Gent, wel in Duitsland, München.

  http://www.kbthalkirchen.de/daten-facts/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.