Verloren ruimtes geven kans aan lichtrijk ontwerp

Architectuur: mcdm atelier
Ontwerp & uitvoering: 2017-2020
Fotografie: Sis Pillen

Een stadswoning in Gentbrugge met een klassieke indeling. Dat was het startpunt voor Hannes Monserez van mcdm atelier om van een donkere rijwoning een lichtrijke woonst te maken, waarbij alle, op het eerste zicht ‘nutteloze’ hoekjes, toch maximaal werden gebruikt.

De oorspronkelijke woning bevindt zich in een straat waar rijwoningen eenzelfde straatbeeld hebben, alsook eenzelfde indeling. Een smalle en donkere inkom leidde de bewoner naar de traphal, waaraan de leefgedeeltes stonden gekoppeld. De keuken en technische ruimte bevonden zich in een vervallen aanbouw. Ondanks de zuidgerichte tuin was ‘weinig licht’ één van de hekelpunten van de woning, door de vele verlaagde plafonds was er een tekort aan ruimtelijkheid en werd er veel ‘bruikbare’ ruimte gesoupeerd aan circulatie en de traphal.

Bij de renovatie van de woning werd veel aandacht gespendeerd aan het bewaren van de bestaande structuren. De karakteristieke bestaande houten roosteringen boven de verlaagde plafonds werden in het zicht gelaten. De structurele bakstenen muren geven ook extra cachet aan de woning. De bestaande indeling werd zo goed als mogelijk bewaard. Maar door de bestaande circulatie te veranderen doorheen de voorgaande leefgedeeltes, kan de ‘onbruikbare circulatie’ gebruikt worden als nieuwe ruimtes en/of berging. Alle aandacht werd gefocust om onbruikbare ruimtes terug bruikbaar en leefbaar te maken.

De nieuwe aanbouw heeft een schuin volume. Deze volgt de lijn van het perceel en vormt tevens de verbinding tussen de twee buren. De aanbouw functioneert als een stedelijke verweving. Een aanbouw in een ‘zitput’ zorgt voor meer intimiteit en speelsheid doorheen de lineaire woning. Het creëert ook een veranderende relatie tussen de ruimtes. De zitruimte en eetruimte werden ondergebracht in het laagste niveau van de aanbouw. Zo worden de bewoners letterlijk ondergedompeld in de sfeer van de tuin. Een transparante aanbouw bestaande uit 2 niveau’s met grote ramen, werd voorzien van een vide. Deze zorgt voor een overvloed aan zonlicht en openen het zicht op de tuin. Terwijl de vide de woning naar boven opent, biedt deze ook een prachtig uitzicht voor de verschillende kamers.

Binnenin geven bestaande houten balken en de bestaande bakstenen muren een mooi contrast met de lichte houten constructie van de uitbreiding. Een lichte, bakstenen vloer geeft extra contrast tussen oud en nieuw. Overal doorheen de woning worden stoere materialen gecombineerd met zachte, lichte materialen. Zo is de keuken een mooi voorbeeld van ‘authenticiteit’. Groene vochtwerende MDF werd gebruikt als afwerking, in combinatie met een werkblad in roestvast staal. Het lattenwerk geeft extra relief en speelt met de lichtinval.

Op weg naar de eerste verdieping bevindt er zich een bureau die uitkijkt op de vide en de tuin. De hoofdslaapkamer geniet van dezelfde troeven. Aan de hoofdslaapkamer werd de badkamer/dressing gekoppeld, uitgewerkt in één badkamermeubel, om zo onbruikbare hoeken en circulatie te minimaliseren.

De tweede verdieping, de zolder, werd helemaal opengewerkt en ingedeeld met een glazen partij die voorzien is van 3 schuifdeuren. De deuren geven uit op een extra badkamer en een polyvalente ruimte. Die is voorzien om te worden opgedeeld naar twee kinderslaapkamers.

De sfeer en inrichting van de tuin is geïnspireerd op een reis van de bewoners naar ‘Termas Geometricas’ in Chili, waar rust en natuur primeert.

Tekst: Hannes Monserez (mcdm atelier)

1 reply on “ Verloren ruimtes geven kans aan lichtrijk ontwerp ”
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.