Verticaal wonen in het centrum van de stad

Architectuur: NU Architectuuratelier
Studiebureau stabiliteit: Jan Hoste
Studiebureau technieken: HP Engineers
Tuinontwerp: Atelier Arne Deruyter
Ontwerp & oplevering: 2014 – 2019
Fotografie: Stijn Bollaert

Op een zeer smal perceel, naast het nieuwe Rijksarchief, realiseerde het Gentse NU Architectuuratelier een compacte woning en stapelden zij de woonfuncties bovenop elkaar.

De woning is door de architecten zo ontwikkeld dat, ondanks de zeer smalle kavel, een genereuze en ruimtelijke gezinswoning mogelijk werd.

De verschillende woonfuncties zijn in split-level rond een centrale trap gestapeld. Deze geschrankte stapeling versterkt de interne relatie tussen de verschillende compacte woonfuncties. Er ontstaat een bijzondere interne ruimtelijkheid, waarbij de woning een verzameling van geschakelde ruimtes wordt.

De ontwerpers keren de indeling van de woning wordt om, waarbij de leefruimtes zich bovenaan bevinden en de slaapruimtes eronder. Zo kan de woning haar beperkte oppervlakte compenseren met een mooi uitzicht over de stad.

Op het gelijkvloers, in contact met de straat, bevindt zich een multi-inzetbare ontvangstruimte, gelegen aan een binnenkoer. Achter deze koer is een praktijk-ruimte/atelier voorzien op twee niveaus. Ondanks dat de woning ondersteboven is georganiseerd, zorgt deze configuratie van het maaiveld ervoor dat de aansluiting op de straat levendig is .

De woning heeft één raam in de zijgevel ter hoogte van de keuken. Deze opening geeft een uitzicht over het naastgelegen stadsarchief (van Robbrecht & Daem architecten) en laat de middagzon binnen. Naast de centrale trap is er in het gevelvlak een lift voorzien.

De woning heeft een eenvoudige structurele opbouw, die leesbaar is in de binnenafwerking. De gevelafwerking is voorzien in golfplaten in roestvrij staal en een betonnen plint met een gelijkaardig golvend oppervlak.

Tekst: NU Architectuuratelier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.