Nieuwe Freinetschool aan Martelaarslaan klaar voor leerlingen

Nieuwe Freinetschool aan Martelaarslaan klaar voor leerlingen

Meer dan een jaar geleden publiceerden we op Gentcement de plannen voor nieuwe secundaire school in het ‘Leerdorp’ aan de Martelaarslaan. Ondertussen is het nieuwe schoolgebouw opgeleverd en in gebruik genomen door de leerlingen.

In het bouwblok tussen de Martelaarslaan, de Offerlaan, de Groot-Brittanniëlaan en de Neermeerskaai bevindt zich het zogenaamde Leerdorp. Vijf verschillende scholen op één terrein.

Op vraag van Scholen van Morgen, een publiek-private samenwerking met onder andere de Vlaamse overheid, werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuwbouw van een secundaire technische school voor 250 leerlingen van de Freinetmiddenschool. Deze wedstrijd werd gewonnen door het Gentse architectenbureau Stéphane Beel Architects.

Het compacte en krachtige nieuwbouwvolume werd zodanig ingepland dat het open binnengebied gevrijwaard wordt. Het bouwvolume toont zich aan de Offerlaan, in lijn met de bestaande schoolgebouwen, en richt zich naar de stadsring.

Een grote uitsnijding van het L-vormig bouwvolume markeert een overdekte inkomzone en een doorgang naar de speelplaats en biedt plaats aan een beschutte fietsstalling. Een tweede strategische uitsnijding in het bouwvolume, gericht naar het binnengebied, doet dienst als overdekte speelplaats.

De nieuwbouw bestaat uit drie hoofdzones: de refter en een duplex van klassen, de polyvalente zaal en turnzaal en een functionele zone ertussen met centrale inkom, verticale circulatie, sanitair en bergruimtes. De nieuwbouw voorziet in klaslokalen, een labo, techniekklas, ICT-klas, PO-klas, leraarszaal, sportzaal met kleedruimtes, polyvalente zaal en refter met keuken.

Door de doordachte schakeling van verschillende lokalen rondom een rondom een centrale gemeenschappelijke ‘ommegang wordt het gemeenschapsgevoel van leerlingen én leerkrachten bevorderd.

De verschillende ruimtes, zoals gang, trap, klas, zaal of dak zijn telkens heel specifiek opgevat maar vormen samen een geheel dat de leerlingen uitnodigt en stimuleert tot creatieve inbreng en zin voor experiment. Zo nodigt het dakvlak uit om eventjes uit het schoolleven te ‘ontsnappen’. Het biedt ruimte aan buitenklassen of vormt een perfecte achtergrond voor de jaarlijkse klasfoto’s.

Tekst: Stéphane Beel Architects & Fréderic Louis / Foto’s: Johnny Umans