Nieuw bezoekerscentrum voor Sint-Baafskathedraal

In 2012 startte de doorgedreven restauratiebehandeling van het Lam Godsretabel. Voor de opstelling van het retabel ná de restauratie besliste de kerkfabriek, vanuit religieus en cultuurtoeristisch standpunt, om een nieuwe locatie te voorzien in de Sint-Baafskathedraal, in combinatie met een nieuw bezoekerscentrum – naar het ontwerp van Bressers Architecten.

Glazen uitbouw voor neoclassicistisch herenhuis

Op de Charles De Kerchovelaan bevindt zich een groot neoclassicistisch herenhuis dat enkele jaren volledig onder handen werd genomen door het Gentse CAAN architecten. Met respect voor het originele interieur, werden enkele nieuwe ingrepen uitgevoerd, waaronder een grote glazen uitbreiding aan de tuinzijde.

Over de grens: pentagonaal volume vormt nieuw therapiecentrum voor honden

In de nieuwe rubriek ‘Over de grens’ piepen we even nét buiten de administratieve grenzen van de stad en ontdekken we nieuwe én oude architecturale pareltjes. Zo had de werking van de vzw Hachiko dringend nood aan een infrastructurele uitbreiding om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie werd deze gevonden op een groot terrein met bestaande loods in de deelgemeente Schelderode, op een boogscheut van de oude vestiging in Merelbeke.

De gevleugelde aanbouw

Een oude pastoriewoning werd door het Gentse VOLT architecten onder handen genomen, waarbij de klassieke indeling van het bestaande gebouw werd gerespecteerd. Een toevoeging tussen de tuinmuren breidt echter de woonoppervlakte uit om te kunnen voldoen aan hedendaagse noden.

Ruïneus kader voor uitbreiding van oude hoeve

De oude stallen van het ‘Hof Ten Broecke’ in Afsnee werden jarenlang verwaarloosd door de vorige eigenaar en vervielen zo tot ruïne. Het dak van de stallen viel in en binnen de muren kreeg de natuur vrij spel waardoor het omsloten erf zijn karakter dreigde te verliezen. Een nieuw ontwerp van NERO speelt hier verder op in, waarbij oud en nieuw hand in hand gaan.

‘Stationstuinen’: nieuwe poging tot hoogbouw aan het station

Het was al van in 2013 de bedoeling dat er langs de Koningin Fabiolalaan, vlakbij het station Gent Sint-Pieters, twee nieuwe woontorens van respectievelijk 95 en 60 meter hoogte zouden verrijzen. De realisatie ervan bleek echter moeilijk te worden door vergunningsbetwistingen en buurtprotest. Toen de ontwikkelaar achter het project, Optima Global Estate, de boeken moest sluiten in 2016, leek het einde verhaal voor de ‘Queen Towers’. Met een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag voor het perceel, lijkt er echter een doorstart te komen voor het project. Al is het met een ander ontwerp en een ander team.