De gevleugelde aanbouw

Architectuur: VOLT architecten
Fotografie: Hanne Joosen en VOLT architecten

Een oude pastoriewoning werd door het Gentse VOLT architecten onder handen genomen. De klassieke indeling van het bestaande gebouw blijft behouden. Een toevoeging tussen de tuinmuren breidt de woonoppervlakte verder uit om te voldoen aan de noden van de bouwheer.

Coverfoto © Hanne Joosen.

De oude pastorij, net buiten de muren van het Groot begijnhof in Sint- Amandsberg gelegen, krijgt nieuwe bewoners. Zij zijn oprecht verliefd op de klassieke indeling van het gebouw. De centraal gelegen traphal, over de volledige diepte van het gebouw met tweemaal een kamer aan de voorzijde en de achterzijde, zorgt voor een grandeur en tegelijk rust in elke ruimte.

De bestaande toestand. Foto © VOLT architecten.

Het is er fijn vertoeven. Doch zijn er praktische noodzaken en persoonlijke wensen. Geen (fietsen)berging, te weinig licht, te weinig zicht op de tuin, geen relatie tussen keuken en leefruimte, en het gebrek aan een grote ruimte… Dit vraagt om een grondige verbouwing.

De bestaande pastorijwoning heeft een aantal mooie, authentiek elementen die behouden blijven: de trap, deuren en vloeren van de inkomhal en de vloeren in de zithoek en speelruimte worden bewaard. Ook de bestaande plafonds met moulures blijven onaangeroerd.

Foto’s © VOLT architecten.

Het ontwerp start vanuit de liefde van de bouwheer voor de verschillende hellende pannendaken. Die ziet hij elke ochtend vanuit de slaapkamer. Zijn wens is om dit zo te houden of zelfs te versterken.

De nieuwe gepolierde betonvloer in de ruimtes links van de traphal wordt doorgetrokken in de nieuwe aanbouw en het overdekt terras. Om de nieuwe vloer te laten harmoniëren met de bestaande vloer, wordt de grijstint van de nieuwe vloer afgestemd op de grijze accenten in de bestaande vloer in de speelruimte.

Foto’s © Hanne Joosen.

Een dak, subtiel ingevoegd tussen de verschillende tuinmuren, wordt het passtuk van de te leggen puzzel. De vleugels van het dak geven vorm aan een grote binnenruimte en een overdekte buitenruimte. 

Foto’s © VOLT architecten (1) & Hanne Joosen (2-3).

De binnenruimte verbindt de linker -en rechtervleugel van het bestaand gebouw en biedt plaats aan de eetruimte. Door deze verschuiving kan de keuken naar achter geplaatst worden met zicht op de tuin. Vooraan komt zo ruimte vrij voor een (fietsen)berging, verborgen achter de vestiaire in de inkomhal.

Houten ramen, open kastjes en houten accenten in de keuken geven een warme uitstraling aan het interieur. Het hout dat in de keuken wordt gebruikt, komt terug in de nieuwe vestiairekast in de inkomhal, waarachter de fietsenberging zit verscholen.

Foto © Hanne Joose.

De woning is komend weekend (27/09, enkel op afspraak) te bezichtigen op ‘Mijn Thuis Op Maat’, een openhuizendag die je een blik achter de gevels van de nieuwbouw- en renovatieprojecten in jouw buurt gunt. Meer info hier.

Tekst: VOLT architecten / Foto’s: Hanne Joosen & VOLT architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.