Rijkelijke bron van daglicht voor ingesloten appartement

Architectuur: Atelier Fréderic Louis i.s.m. Sarah De Pauw
Studiebureau stabiliteit: Lambert Engineering
Ontwerp & uitvoering: 2015 – 2018
Oppervlakte: 65 m2 (excl. patio van 9 m2)
Fotografie: Evenbeeld

Omringd door tuinmuren en gesloten bebouwing, is er weinig daglicht voor een gelijkvloers appartement. Een grondige verbouwing moet hier verandering in brengen. De architect beslist dat een centrale patio hier een cruciale ruimtelijke rol zal in spelen.

De woning is gelegen in een dichtbebouwde wijk, net ten noorden van het grootste treinstation van Gent. In de afgelopen decennia is de oorspronkelijke rijwoning opgedeeld in aparte studentenkamers, met een groter appartement op de begane grond. Dit appartement werd gekenmerkt door donkere woonruimtes, lage valse plafonds en een gebrek aan ramen.

De bestaande toestand.

De renovatie van de begane grond was ingrijpend, naar het ontwerp van Atelier Fréderic Louis in samenwerking met interieurarchitect Sarah De Pauw. De bestaande uitbreiding werd afgebroken, mede door vocht- en condensatieproblemen. Een schone lei.

Maquette van het ontwerp met de nieuwe indeling.

De indeling van het appartement werd volledig vernieuwd. De functies werden gespiegeld. Slapen aan de voorzijde en wonen rondom de nieuwe centrale patio. Maximaal daglicht voor alle woonruimtes.

Alle leefruimtes liggen rond de patio en vormen een doorlopend geheel.

De dakconstructie is het belangrijkste architectonische element van de nieuwe uitbreiding. De betonnen balken zweven rond de patio en ondersteunen de houten Glulam-balken en plafonds in berkenmultiplex. De balken zijn zo geplaatst dat er daglicht tussen kan dringen, tot diep in de ruimtes. De naakte materialen zijn meteen ook de afwerking.

Isometrie van de zichtbare dakconstructie.

De positie van de houten balken laat toe dat het daglicht tot diep in de ruimte stroomt.

Door de centrale ligging en de drie meter hoge ramen wordt de patio een volwaardige buitenruimte. De lichte betonvloer van het appartement loopt door in de patio, zowel qua niveau als materiaal, waardoor een gevoel van eenheid ontstaat.

Er is bewust gekozen voor lichte materialen voor maximale lichtreflectie en ruimtegevoel.

De hoge schuiframen openen de leefruimtes naar buiten.

Tekst: Fréderic Louis / Fotografie: Evenbeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.