Over de grens: pentagonaal volume vormt nieuw therapiecentrum voor honden

Architectuur: WE-S architecten
Studiebureau stabiliteit & technieken: Tecon Groep
Fotografie: Johnny Umans

In de nieuwe rubriek ‘Over de grens’ piepen we even nét buiten de administratieve grenzen van de stad en ontdekken we nieuwe én oude architecturale pareltjes. Zo had de werking van de vzw Hachiko dringend nood aan een infrastructurele uitbreiding om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie werd deze gevonden op een groot terrein met bestaande loods in de deelgemeente Schelderode, op een boogscheut van de oude vestiging in Merelbeke.

Hachiko VZW verandert levens door assistentiehonden op te leiden en te plaatsen bij personen met een motorische beperking of epilepsie. De kwispelende assistenten staan met veel plezier dagelijks klaar en maken taken voor hun baasje opnieuw mogelijk. Ook qua emotionele steun zijn ze van onschatbare waarde.

De opdrachtgever wenst hun hondentherapiecentrum te realiseren binnen een bestaande grote loods, evenals een aangrenzend kantoorgebouwtje. Aan de noordzijde van de loods bevindt zich een verharde laad- en loskade. Het programma van eisen telt ongeveer 850m² aan bebouwde oppervlakte, bestaande uit een polyvalente zaal, hondenvoorzieningen, kantoren, bergingen evenals een conciërgewoning.

We stellen voor de dubbel hoge trainingszaal voor honden centraal binnen het gebouw te positioneren. De kantoren, de polyvalente zaal, de kennels en de logistieke voorzieningen worden als een ring rond de trainingszaal gegroepeerd. Binnen het aangrenzend gebouwtje wordt de conciërgewoning ondergebracht.

De burelen worden deels afgeschuind zodoende een centrale inkom te markeren die als een schakelvolume tussen beide gebouwen fungeert. De polyvalente zaal aan de zuidoost zijde wordt afgevlakt zodoende een aangrenzend, overdekt terras te kunnen realiseren.

De kennels krijgen een hoekverdraaiing. Hierdoor ontstaat een overdekte speelruimte voor de honden.
Aan de noordzijde wordt het volume eveneens afgeschuind, wat resulteert in een overdekte laad- en loskade voor het leveren van goederen.

Het resultaat is een pentagonaal volume dat aan de hand van een glazen schakelvolume wordt gekoppeld aan de conciërgewoning. De bestaande volumes worden daarbij vrijwel integraal in stand gehouden, met uitzondering van de glazen inkomhal, evenals de dakuitbreiding ter hoogte van de trainingszaal.

Ondertussen is de volledige werking van Hachiko op  de nieuwe site ingetrokken. De aanleg van de speel en oefenvelden rondom het nieuwe gebouw is in volle gang. Zowel de medewerkers, hondentrainers, gastbegeleiders en gastgezinnen als de honden zelf zijn hun nieuwe stek reeds goed gewoon. De verhuis naar de nieuwe accommodatie geeft ook de werking van de vzw een nieuw elan.

Tekst: WE-S architecten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.