Houten aanbouw wikkelt zich rond woning

Architectuur: Luchtschip Architectuur
Studiebureau stabiliteit, EPB & veiligheid: Vesting
Fotografie: Johnny Umans
Ontwerp & uitvoering: 2018-2020

De bouwdroom van een koppel met een halfopen bebouwing in Gentbrugge kan eigenlijk samengevat worden tot deze standaardvraag voor architecten: streven naar meer bruikbare oppervlakte door middel van een aanbouw, meer connectie met de tuin en meer lichtinval.

De gelijkvloerse verdieping van de bestaande woning was net te klein voor enkele functionele ruimtes. Een fietsenbergplaats, was- en strijkkamer, berging, vestiaire … combineren met bureau, keuken, eetplaats en leefruimte bleek moeilijk. Een traditionele vergroting van het volume naar achter toe (de klassieke Vlaamse ‘aanbouw’) was een mogelijkheid. Het Gentse architectuurbureau Luchtschip opteerde echter om de keuken en eetplaats, in combinatie met een klein bureaumeubel, in een nieuw volume rond de leefruimte aan de tuinzijde te voorzien. De functionele niet-verblijfsruimtes verschuiven naar de bestaande – donkere – voorzijde van de woning.

Op deze manier slaan ze twee vliegen in één klap. Enerzijds wordt de vraag naar lichtinval in de leefruimtes beantwoord met een nieuw, transparant volume met directe connectie naar de zij- en achtertuin. Anderzijds is er tegemoet gekomen aan een privacy-wens door de leefruimtes naar de tuin, en de functionele niet-verblijfsruimtes naar de straat te richten.

Het nieuwe volume omarmt in een L-vorm het bestaande huis. De nieuwe gevel wordt net ver genoeg van de bestaande geplaatst, waardoor een bruikbare breedte voor enerzijds keuken en anderzijds eetplaats wordt gecreëerd. De vergroting wordt zo compact mogelijk gehouden om zo weinig mogelijk in te boeten aan oppervlakte van de (reeds vrij beperkte) stadstuin.

In de bestaande achter- en zijgevel worden de oorspronkelijke raamopeningen maximaal vergroot zodat keuken, bureautje, en eetplaats (in het nieuwe volume) en leefruimte (ingeplant in de bestaande woning) zowel visueel als functioneel aan elkaar gelinkt worden.

De materialisatie van de nieuwe gevel verraadt de achterliggende functies: de keuken en eetplaats zijn opgetrokken in een lichte houtskeletbouw, waarbij gestreefd is naar zo veel mogelijk lichtinval door een veelheid aan glas, geplaatst in witte raamkaders. De rest van de gevel wordt bekleed met een houten gevelbekleding die zal vergrijzen en verbleken met de tijd, waardoor het hele volume leest als een nieuwe abstracte, lichtkleurige wikkel rond de bestaande rode bakstenen woning. De aluminium dakrand is zo gedetailleerd dat deze het nieuwe volume subtiel aflijnt.

Naast keuken, bureau en eetplaats wordt ook de gevraagde fietsenberging in het nieuwe L-vormige volume voorzien, tevens duidelijk afleesbaar: een gevelbekleding van gegalvaniseerd stalen draadnet sluit de bergplaats af en zal na verloop van tijd overwoekerd worden door groen.

Binnen loopt een nieuwe betonvloer naadloos door van de bestaande woning naar de nieuw bijgebouwde ruimtes. De bijgebouwde houtskeletgevels zijn aan de binnenzijde afgewerkt met berkenmultiplex waardoor er een duidelijk onderscheid is tussen het witgepleisterde, bestaande volume en de toegevoegde nieuwe ‘wikkel’ in hout. Het ingewerkte binnenmeubilair werd door de architecten ontworpen als een speels patchwork uit berkenmultiplex en oker-geel gebeitste vlakken.

Tekst & planmateriaal: Luchtschip / Foto’s: Johnny Umans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.