Voormalige carwash omgevormd naar stadswoning

Architectuur: RAAMWERK
Fotografie: Stijn Bollaert
Ontwerp & uitvoering: 2017 – 2020

Een oude, ingesloten handcarwash nabij de Dampoort-rotonde werd door het Gentse RAAMWERK getransformeerd naar een lichtrijke woonst mét mooie binnentuin. Hierbij werd ingespeeld op de aanwezige structuren en materialen.

Het introverte perceel is enkel verbonden met de buurt door middel van twee passages. Deze werden voorheen gebruikt voor het in- en uitrijden van voertuigen. Deze enclave in het dichte stedelijke weefsel vormt de basis voor de reconversie van de bestaande carwash-structuur tot een gezinswoning met enkele gastenkamers.

Oorspronkelijke toestand van het carwash-complex.

Nieuwe toestand met aanpassingen in de voorgevel.

Door de oude houten daken te verwijderen, bleef er alleen een L-vormig bakstenen volume staan op de site. De inplanting van een nieuwe rechthoekige structuur resulteert in twee buitenruimtes, die het perceel openen. Dit nieuwe houten dak balanceert schijnbaar op een enkele slanke stalen kolom en balk.

Er ontstaat een reeks ruimtelijke ervaringen. Een verborgen ingang komt uit in een verrassend weidse leefruimte. Deze staat in verbinding met een dubbele hoge keuken in het bestaande volume. De leefruimtes op de begane grond ontwikkelen zich als een lus rondom de patio, waardoor er een royale variatie aan sferen ontstaat.

Een buitentrap vormt de directe toegang voor de gastenkamers. Een teruggetrokken gevel aan de straatzijde biedt privacy en een klein terras. De optopping voor de gastenkamers gebeurt bijna onopgemerkt in een zelfde baksteen als het bestaande volume.

Tekst: RAAMWERK / Foto’s: Stijn Bollaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.