Nieuw buurthuis voor wijk Watersportbaan

Architectuur: studio lauka
Studiebureaus: Sileghem & Partners (stabiliteit),
tech3 (technieken), BASBouwen (EPB)
Opdrachtgever: Stad Gent

Tussen de hoge woontorens aan de Watersportbaan komt binnenkort een nieuwe plek voor de omwonenden. Een vijfhoekig buurthuis, naar het ontwerp van studio lauka, zal een nieuwe sociale hot spot worden in de buurt, waarbij je ook op de panoramische daktuin kan vertoeven.

De site voor de bouw van het buurthuis is een bijzondere plek: ze ligt net op de grens tussen de villa-wijk “Aan de Bocht” in de oksel van de Leie-arm en de na-oorlogse sociale hoogbouwwijk. Tussen reuzen “Elektra” en “Borluut” moet het nieuwe gebouw zijn bestaansrecht verdienen.

Archiefbeeld van de wijk aan de Watersportbaan,
gekenmerkt door de vele én hoge woontorens.

Beeld van het nieuwe buurthuis. Visualisatie door Just Echt.

Ontwerpschets van het nieuwe buurthuis.

Met zijn vijfhoekige vorm toont het gebouw zich als een waardige toevoeging aan het masterplan Neermeersen. De figuur is herkenbaar, autonoom en merkelijk anders dan de villa’s aan de overkant van de Nekkersberglaan.
Met zijn inplanting wordt er een voorplein gemarkeerd en doet het gebouw ook dienst als poortgebouw naar het achterliggende park.

Inplanting van het nieuwe buurthuis tussen de woontorens.

Het gebouw in houtskeletbouw is in de eerste plaats als een ‘shelter’; een shelter voor de buurt. De fijnstalen buitengaanderij bemiddelt tussen gebouw en omgeving; in alle richtingen. Hier is niet binnen. Hier is niet buiten.
Er is plaats voor een broodautomaat, buitenkraantjes, het plaatsen van de net geleverde drankenvoorraad of het buitenzetten van het vuilnis. Er kan geschuild worden voor de regen of de zon. Deze uitnodigende plek voorziet alle functies van een droog en drempelloos adres.

Het dak, zichtbaar vanuit de naastgelegen woontorens, wordt mee ontworpen en vormt zo een essentieel deel van de integratie van het gebouw. Een stukje van het park wordt omhoog getild zodat een planten– of moestuin, een buitenkeuken met barbecue, een bijenhotel of nestkastjes voor vogels hier ongehinderd hun plaats kunnen vinden. Een dik pakket van 35 à 40 cm grond vormt de basis voor de kwalitatieve begroeiing van het groendak.

De oppervlakte die we “afnamen” van het park, geven we nu dubbel terug: op het gelijkvloers het buurthuis en erboven een educatieve daktuin. Het nieuwe buurtcentrum verhoudt zich zo doende op twee manieren tot zijn omgeving: een compacte begane grond dat het maaiveld activeert, terwijl op het dak de gebruikers visueel verbonden zijn met de omgeving door middel van een stedelijke belvédère.

De buitenperimeter van het gebouw zal worden gerealiseerd in een stalen constructie, ingevuld met gevelnetten voor begroeiing. De tweede gevellijn – het beschermd volume – zal tactieler en huislijker zijn qua materialiteit.

Het bijna-energieneutrale gebouw zal worden verwarmd en gekoeld door middel van een BEO-veld van vijf boringen.
De overkapping van het terras op de verdieping zijn half-transparante PV-panelen. Een soort hi-tech interpretatie van een met druivenlaar begroeide pergola.

Onlangs werd het wedstrijdontwerp voorgesteld aan de buurt, zodat zij zich ook alvast kunnen doen vooruitkijken naar een nieuwe stek om samen te komen met buurtbewoners. De start van de werken zijn momenteel voorzien voor het voorjaar van 2022. Eind 2023 moet het gebouw af zijn.

Tekst & foto’s: studio lauka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.