Gestapelde speelplaatsen met zicht op het dok

Architectuur: XDGA (Xaveer De Geyter Architects)
Studiebureau stabiliteit: Ney & Partners
Studiebureau technieken: Boydens Engineering
Studiebureau akoestiek: Daidalos Peutz
Opdrachtgever: sogent
Fotografie: Maxime Delvaux
Ontwerp & uitvoering: 2015 – 2020

Enkele jaren na onze eerste berichten en werfupdates, is het nieuwe stadsgebouw van XDGA in gebruik genomen. De ‘buitenkamer’ moet nog groen worden, dus het uitzicht van het gebouw zal nog veranderen in de komende jaren.

In het voormalige havengebied werd een tijd geleden een stedenbouwkundig masterplan uitgewerkt. Ontwikkeld door het Nederlandse OMA, werd bepaald dat groene, open ruimtes afgewisseld zouden worden met dichte bebouwing. Een zogenaamd “speellint” loopt doorheen deze stroken en zorgt voor verbinding.

Het terrein van de school is aan de zuidkant gericht op een van deze groene gebieden. Het gebouw zelf ligt langs de Koopvaardijlaan, waardoor het een barrière vormt tussen de drukke laan en de Schipperskaai.

Het aangevraagde programma voor het gebouw, een combinatie van een basisschool, een BSO, een kinderdagverblijf en sportvoorzieningen voor zowel de school als de buurt, is divers en omvangrijk. Bovendien vereist het veel specifieke buitenspeeltuinen.

Om ruimtegebrek tegen te gaan, de complexiteit van het programma van binnen naar buiten aan te pakken en het openbare pad (speellint) te laten passeren, is het maximale bouwvolume in twee helften verdeeld. Een compact gebouw met alle binnenfuncties en één grote buitenruimte waarop de speeltuinen zijn gestapeld. Tussen beide, en onder een speelplaats op het eerste niveau (gerealiseerd in glazen tegels), kruist het pad het volume.

Een gegalvaniseerd stalen skelet verenigt de twee helften. Aan de zijkant van het binnenvolume zijn de gevels van het gebouw ontworpen als een lappendeken van ondoorzichtig en doorschijnend polycarbonaat, glas en aluminium lamellen. De buitenconstructie wordt begroeid met vegetatie die klimt langs een stalen gaas, waarin enkele grote ‘ramen’ zijn uitgesneden. Zo krijgen de gebruikers van het gebouw toch nog een zicht op de Schipperskaai en het water.

Tekst: XDGA / Fotografie: Maxime Delvaux

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.