Heilig Hartkerk vernieuwd: toekomstig kloppend hart voor Dampoortwijk

Architectuur: De Smet Vermeulen architecten
Opdrachtgever: Stad Gent i.s.m. sogent

Het ontwerp voor de renovatie van de Heilig Hartkerk en de pastorijwoning in Sint-Amandsberg is klaar. De kerk krijgt een nieuwe toekomst als ontmoetingsplek voor de buurt. Ook de pastorij blijft een plek voor kleinschalige buurtactiviteiten.

Na uitgebreide inspraakrondes met de buurt en in samenwerking met stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de Stad Gent presenteerde De Smet Vermeulen Architecten het definitieve ontwerp voor de Heilig Hartkerk en de pastorij in Dampoort. De kerk krijgt een nieuwe toekomst als ontmoetingsplek, en de pastorij blijft een plek voor kleinschalige buurtactiviteiten.

In het ontwerp worden de zijgevels van de kerk opengemaakt en komen er glazen wanden achter de gevel. Zo ontstaat er een overdekte gaanderij of buitenpasserelle die een visuele verbinding creëert tussen plein, kerk en tuin. Op het gelijkvloers komt een solidair buurtrestaurant, een buurtkeuken en een buurtliving, en de voormalige sacristieën en het koor worden omgetoverd tot een ruimte voor kleinschalige activiteiten. Als kers op de taart krijgt de kerk een nieuwe verdieping waar grotere activiteiten kunnen plaatsvinden.

De renovatie en restauratie gebeuren met respect voor de architectuur en de geschiedenis. Waar mogelijk worden de bestaande, kleurrijke tegelvloeren behouden of worden de tegels gerecupereerd om hiermee nieuwe patronen te vormen. De overdekte buitenruimtes, professionele keuken, het sanitair en de kleedkamers krijgen nieuwe
keramische tegels. In het koor van de kerk wordt de verlichting behouden
en ook de mooie kasten in de sacristieën blijven.

Er is ook oog voor duurzame oplossingen. Zo streeft de Stad ernaar om de kerk voor 90% van de tijd enkel met warmtepompen te verwarmen.

Pastorijwoning

Een groep buurtbewoners, vzw Pastory, zette de oude pastorij enkele jaren geleden al op de kaart. De pastorij blijft een plek voor kleinschalige activiteiten, zoals co-werken, vergaderen of foto’s ontwikkelen, maar wordt gerenoveerd, zowel binnen als buiten. Het gebouw wordt brandveilig gemaakt en de centrale ingang verhuist naar de tuin. Aan de inkomruimte worden de gevelopeningen verder opengemaakt tot op de grond. Het buurtnestje, een laagdrempelige ontmoetingsplek, verhuist naar de pastorij.

Vanaf half maart opent er een buitenexpo tussen de Heilig Hartkerk en de pastorij. Als alles meezit, kunnen de werken starten in september 2021. De renovatie maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject En Route.

Bron: Persbericht en infobrochure Stad Gent
Visualisaties: De Smet Vermeulen architecten

1 reply on “ Heilig Hartkerk vernieuwd: toekomstig kloppend hart voor Dampoortwijk ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.