Ruïneus kader voor uitbreiding van oude hoeve

Architectuur: NERO architectuur en stedenbouw
Fotografie: Dennis De Smet

De oude stallen van het ‘Hof Ten Broecke’ in Afsnee werden jarenlang verwaarloosd en vervielen zo tot ruïne. Het dak van de stallen viel in. De natuur kreeg vrij spel binnen de oude muren. Het omsloten erf dreigde zijn karakter te verliezen. Een nieuw ontwerp van NERO speelt hier verder op in, waarbij oud en nieuw hand in hand gaan.

De oude stallen sluiten aan bij de reeds gerestaureerde L-vormige hoeve waarin de opdrachtgever woont. Van zodra de kans zich bood, kochten zij het verwaarloosde pand. Dit met de intentie hier twee polyvalente vakantiewoningen in te voorzien en het hof opnieuw in ere te herstellen. Het was voor hen belangrijk om de samenhang tussen de gebouwen terug te brengen.

Het gebouw kende een jarenlange ruïneuze toestand. Het was dan ook niet de oorspronkelijke vorm van de oude schuur die deel werd van het collectief geheugen van Afsnee, maar wel de overgebleven ruïne ervan.
De vervallen toestand van de oude stallen werd gefixeerd. Deze omhult een nieuwbouwgedeelte met een transparant gelijkvloers en een gesloten verdieping. Het nieuwe volume werd geen kopie van wat er ooit was. Het werd wel een keuze in materiaal en vorm die de ruïne extra accentueert en een achtergrond biedt.

Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw. De ruïne wordt een kwaliteit in plaats van een verwaarloosde plek. Tussen het nieuwe volume en de bestaande muren ontstaan er op het gelijkvloers verschillende tuinkamers met elk hun eigen sfeer.

De indeling van beide verdiepingen werd zodanig bedacht dat er een polyvalent gebruik mogelijk is. Zo kunnen de ruimtes verhuurd worden als vakantiewoningen maar ook gebruikt worden als vergaderruimte, showroom en zelfs als (huiskamer)concertruimte.

Tekst & visualisaties: NERO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.