Een bungaLOW uit de jaren ’60 verbouwd tot lage energiewoning

Architectuur: urbain architectencollectief
Ontwerp & uitvoering: 2013-2016
Fotografie: Filip Dujardin (tenzij anders vermeld)

Deze alleenstaande bungalow in Sint-Denijs-Westrem werd onlangs grondig energetisch gerenoveerd en uitgebreid. Het Gentse urban architectencollectief slaagt erin om de woning een geslaagde metamorfose te laten ondergaan.

Uit de bestaande opdeling van de woning wordt een nieuw plan gepuurd. Deze zet maximaal in op het contact met de zuidgerichte tuin. De ruimtes aan de noordzijde worden ingezet als functionele strook, met functies zoals de inkomhal, berging, badcel, koele berging en bureau.

De leefruimtes worden in één open ruimte langsheen de zuidgevel geplaatst, met royale gevelopeningen die toegang geven tot de tuin. De opdeling van deze ruimte gebeurt door de invoeging van een haardmeubel en keukenmeubel.

In de bestaande garage worden twee kinderkamers op maat ingericht, welke uitgeven op een speelruimte. Bovenop de kinderkamers wordt een nieuw volume voorzien. Dit is de slaapkamer met badkamer voor de ouders, toegankelijk via een open trap in de leefruimte. Het luwe dak wordt vervangen door een nieuw plat dak, opgebouwd uit een zichtbare houten roostering, welke ritme geeft aan de binnenruimtes.
Om de ruimte te overspannen werd een structurele draaglijn geïntroduceerd door middel van van een stalen ligger rustend op twee fijne, ronde stalen kolommen

De bestaande bungalow en het nieuwe dakvolume worden voorzien van een geïsoleerde buitenschil met een (thermisch verduurzaamde) houten plankengevel. Door het behoud van het bestaande ontdubbelde metselwerk met reeds geïsoleerde spouw ontstaan diepe nissen ter hoogte van de raamopeningen. Aandacht werd besteed aan de detaillering van de plankengevel door een juiste positie van de horizontale voegen. Deze werden uitgelijnd op de gevelopeningen en de dakranden.
Voor het bekomen van het laag energielabel, is de woning ook uitgerust met een geothermische warmtepomp.