Glazen lichtbaken voor nieuw notariaat

Abscis Architecten notariaat exterieur

Architectuur: Abscis Architecten
Studiebureaus: Provoost (stabiliteit) & Istema (technieken)
Ontwerp en uitvoering: 2014 – 2017
Fotografie: Jeroen Verrecht

In het groene Sint-Denijs-Westrem werd een nieuw kantoor voor een notariaat gerealiseerd door het Gentse Abscis Architecten. Het massieve, bakstenen volume zorgt meteen voor een nieuw accent langs de drukke steenweg.

Het notariaat wordt gekenmerkt door zijn volumetrische insnijdingen en strategisch geplaatste glaspartijen. De glazen “lantaarn” bovenaan de traphal vormt langs de buitenzijde een lichtbaken voor het voorbijrazende verkeer.

De voorgevel opent zich via de gelijkvloerse foyer naar de straatkant, en onthaalt de bezoekers langs een voorplein. Zo ontstaat een grote visibiliteit en transparantie. Aan de achtergevel kunnen beide aktezalen en de kantoren genieten van een prachtig uitzicht op de landschapstuin met oude bomen.

abscis architecten notariaat interieur

De vraag van de bouwheer om te voorzien in twee wachtzones bij de aktezalen resulteerde in een open plan, waarbij de centrale patio als structurerend middel werd ingezet om privacy te creëren zonder dat de transparantie van het open plan verloren zou gaan.

Het interieurconcept van het notariaat diende een minimalistische eenvoud en rust uit te stralen, wat gerealiseerd werd door als hoofdkleur wit te gebruiken. De witte gietvloer in combinatie met accenten in essenhout, de verdiepingshoge deuren en het elegante meubilair, creëren een gesofisticeerde sfeer.

abscis architecten notariaat exterieur verzonken parking

De verzonken parking onder het gebouw opent zich ter hoogte van de achtergevel naar de tuin toe, waardoor de parking baadt in het daglicht en de relatie met de tuin voelbaar is. De witte foyer op het gelijkvloers wordt duidelijk aangekondigd in deze open parking, die de bezoekers via deze toegang verwelkomt.

abscis architecten notariaat patio

Het landschappelijke karakter van de tuin bleef bewaard door het behoud van enkele waardevolle oude bomen. Dit karakter werd verder versterkt door de aanleg van enkele hagen, het aanplanten van rododendrons en de aanleg van een bospad. Door de directe confrontatie tussen de tuin en het kantoorgebouw, valt de binnen-buiten-grens grotendeels weg.

abscis architecten notariaat interieur

Er werd bijzondere aandacht besteed aan duurzaamheid op vlak van water- en materiaalgebruik, energieverbruik, en duurzame technieken op basis van hernieuwbare energie. In het BEN-kantoorgebouw (Bijna-Energieneutraal) werden uitsluitend duurzame isolatiematerialen gebruikt, zoals resol-glaswol en cellulose .

Het regenwater wordt gebufferd door groendaken en gerecupereerd voor toiletten en tuinonderhoud. Het gebouw is voorzien van aluminium schrijnwerk met driedubbele zonwerende beglazing. Een elektronisch gestuurde zonnewering houdt de overbodige zonnewarmte tegen. Het gebouw wordt ten slotte verwarmd of gekoeld door middel van een performante lucht-water warmtepomp.