Décollage van een Gentse rijwoning

Architectuur & fotografie: Marge architecten
Studiebureau stabiliteit: LIME
Ontwerp & uitvoering: 2016 – 2018

In de straat, te midden van de Bloemekenswijk, staat een burgerhuis met een mooie gevel. Het huis blijft echter struikelen over zichzelf. Het huis vindt dit een vervelende kwestie. Er staat dan ook van alles in de weg. De trap staat plomp in de inkomhal, te dicht op de voordeur. Een ondergebruikte gang splitst het huis op in smalle kamers. De lange achterbouw duwt de tuin tot tegen de achterkant van het perceel. Het perceel is verkamerd.

Er wordt nagedacht over het huis en er wordt vermeld: praktischer, opener, lichter. Er wordt samen met Marge architecten over het huis nagedacht: over leven, over plekken, over situaties. Dit Gentse architectenbureau werd onlangs genomineerd in de categorie ‘Rookie of the Year’ van de Belgian Building Awards en de idee van dit jonge team leek als geen ander geschikt om de woonst nieuw leven in te blazen.

Het herschikken van de ruimtes en functies begint met iets opnemen en het wat verder terug neerzetten. Iets weghalen wat niet gewenst is of iets toevoegen. Knip- en plakwerk tot de collage klopt. Tot de décollage klopt.

De trap vindt een nieuwe plaats dieper in het perceel. De nieuwe inkomhal is ruim, met een binnenraam om te zwaaien naar de keuken, om veters te knopen. De keuken komt aan de straatzijde. Dieper in het huis: de eetplaats met trap en een vide.

De oude achtergevel komt binnen te staan, met een kleine en een grote opening: kijken en wandelen.

Voorbij de gevel nog een gevel. De nieuwe houten achtergevel is een glazen stolp die alles overspant, of het nu massief is of niet. De vensterbank is een kast is een zitbank is een kader. Er schuilt rijkheid in complexiteit, in ambiguïteit, in het dubbele. Het huis struikelt niet meer.

De afwerkingsmaterialen die werden gekozen, zijn specifiek gekozen om zeer degelijk te ogen én aan te voelen, maar tegelijkertijd in een relatief betaalbare categorie te zitten. Zo werd er bijvoorbeeld gekozen voor granitotegels die niet zo veel duurder dan normale tegels, maar wel véél goedkoper dan een op maat gemaakt werkblad uit granito (of terrazzo). Berkenmultiplex voor de afwerking van de fronten is ook goedkoper dan fronten met een houtfineerlaag. En door ten slotte de vloer in gepolierde beton te voorzien, wordt de hele dekvloer (chape) uitgespaard.

Het architectenbureau geeft vanavond, donderdag 04/04 een (gratis) lezing op het KASK in Gent.
Inschrijven is niet nodig, alle info hier.

Grondplannen van de bestaande toestand, met de verwijderde delen gemarkeerd in rood.
Grondplannen van de nieuwe toestand.

Tekst: Fréderic Louis & Marge Architecten / Foto’s: Marge Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.