Een open keuken op een rode sokkel

Architectuur: MARCEL
Studiebureau stabiliteit: ir.-arch. Kristof Briers
Studiebureau EPB & veiligheid: EBICO bvba
Fotografie: Johnny Umans
Ontwerp & uitvoering: 2015 – 2017

Een verbouwing van een typische stadswoning met bijhorende aanbouw kan steeds tot verrassende resultaten leiden. Zo blijkt ook weer uit deze grondige reorganisatie van een burgerhuis vlakbij de Groenevallei.

De oorspronkelijke bedoeling van de bewoners was om de bestaande aanbouw met keuken en in onbruik geraakte badkamer te verbouwen tot een ‘open’ keuken. Al snel bleek dat de constructie van de aanbouw dermate was afgetakeld dat deze de tand des tijds niet lang meer zou overleven. Bovendien zorgde de huidige configuratie van de ruimtes voor een onmogelijke relatie tussen de leefruimte, keuken en stadstuin.

De bouwheer besliste om de verbouwing op te splitsen en eerst enkele zaken zelf uit te voeren. Voor de laatste en meest ingrijpende fase werd echter beroep gedaan op MARCEL.

Schets van de bestaande toestand en de evolutie naar het nieuwe plan.

Na de afbraak van de bijbouw werd de beschikbare ruimte van de tuin in vier zones opgedeeld. Een zone voor de keuken, het terras, een kruidenbak en een speelweide, elk met zijn eigen hoogteverschil (tot 85 cm). Het kruis dat de vier zones opdeelt, werd geroteerd om een geschikte oriëntatie mogelijk te maken. Deze wordt ten slotte afgebogen om de circulatie naar de tuinberging toe te laten.

Het terras vormt een sokkel van rode gepolijste beton waar tevens de hele waterhuishouding en houtopslag voor een haard zijn in ondergebracht. De putdeksels zijn mee ingewerkt uit dezelfde lading beton om het terras niet onnodig te segmenteren.

De betonvloer loopt naadloos door naar het keukenvolume. Het dak van de keuken hangt op aan de achtergevel van de oude woning. Dit laat toe om de buitenwanden, gericht naar de stadstuin, te herleiden tot twee volledige glaswanden, zonder enige vorm van structuur.

Hierbij is het onderhoud van het glas heel belangrijk. De keuken is daarom opgebouwd uit drie – al dan niet verrolbare – tafels: een kookeiland in inox, de marmeren (‘Verde Patricia’) afwaszone en een werkblad dat is opgevat als één grote eikenhouten snijplank. De kastenwand in kerselaarfineer bevat de keukentoestellen en verschuilt een toiletruimte, toegankelijk via het woonhuis waarbij het de nodige privacy garandeert.

Tekst: Fréderic Louis & MARCEL / Schetsen: Lisa Lu / Foto’s: Johnny Umans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.