Gouden kantoren- en winkelcomplex aan E40

Architectuur: B2Ai i.s.m. SVR-ARCHITECTS
Studiebureau stabiliteit: Sileghem & Partners
Opdrachtgever: Ipes nv

In de oksel van de E40 en de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem zullen binnenkort de oude bedrijfsgebouwen van onder andere Huurland en Colora worden afgebroken. In de schaduw van de KBC-Arteveldetoren komt er namelijk een splinternieuw kantoren- en winkelcomplex, naar het ontwerp van B2Ai in samenwerking met SVR-Architects.

Het project wordt een mix van kantoren, winkels en een sportaccomodatie. Deze mix komt er op vraag van Stad Gent om de site terug levendig te maken in combinatie met veel groen. Momenteel omvat de site een grootschalig kantoorgebouw met o.m. kantoren van Esko en Alpro, een restaurant (Colmar), twee handelszaken (Colora en Huurland) en nog enkele privatieve woningen.

Het nieuwe, 45 meter hoge gebouw vertoont zich als één compact, kubusvormig volume, met een volledig vrijstaande inplanting. Het is een beeldbepalende locatie die samen met de Arteveldetoren, aan de overkant van de E40, een herkenningspunt vormt langs de autosnelweg.

Door het gevarieerd programma, zijn er ook verschillende geveltypologieën uitgewerkt: een specifieke kantoorgevel, gestapeld op een flexibele gevel voor de sportgerelateerde retail en retaillagen die te herkennen zijn door een ritmische structuur van betonkolommen. Centraal in het gebouw is ook duidelijk de open parkeerlaag te herkennen. Doorheen de stapeling wordt er gewerkt met geanodiseerd aluminium en beton.

Terwijl op de eerste bouwlaag voornamelijk beton op de voorgrond treedt, evolueert dit naar boven toe in een gevel die uitsluitend element uit gebronzeerd aluminium bevat. Op de laag voor sportgerelateerde retail bestaat de gevel uit geperforeerde aluminiumbeplating met achterliggende een gedeeltelijk beglaasde en gesloten gevel. Op niveau van de kantoren bestaat de gevel uitsluitend uit elementen uit aluminium met raamelementen waarvan de profilering eenzelfde kleur heeft.
Op het niveau van de kantoren wordt een gekartelde gevel voorzien die zo werd ontworpen dat er aan de noordoost en noordwest zijde geen zonwering nodig is.

Rond het nieuwe complex en aansluitend op de aanpalende, bestaande en de blijvende bouwvolumes, wordt voorzien in een parkachtige aanleg, die moet zorgen dat de buitenruimtes een aangename beleving bieden aan de gebruikers en bezoekers.

Op de eerste verdieping komt een grote showroom van keukens (Esko). Er staat ook een trampolinepark ingepland met bijhorende cafetaria.

De bovenste verdiepingen zullen bestaan uit kantoorruimte. Om voldoende lichttoetreding mogelijk te maken, zijn deze geschakeld rondom een patio die richting het zuiden opentrapt. Door deze getrapte patiovorm, wordt er naast lichtinval ook voor gezorgd dat de kantoren beschikken over buitenruimte.

Het gebouw zal vier lagen aan parkeerplaatsen hebben, waarvan twee ondergronds en twee op hoger gelegen verdiepingen. Goed voor in totaal zo’n 400 parkeerplaatsen, wat de huidige ‘autolocatie’ van het gebouw op de kruising van de Kortrijksesteenweg met de E40 benadrukt. Deze verdiepingen zijn echter zo ontworpen dat deze in de toekomst, wanneer er minder autoverkeer zal zijn, kunnen omgevormd worden tot retail, showroom, kantoor of andere ruimtes.

Bron & visualisaties: B2Ai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.