Houten kantoorgebouw Van Reyschoot nadert oplevering

Houten kantoorgebouw Van Reyschoot nadert oplevering

Het opvallende, nieuwe houten kantoorgebouw Pieter Van Reyschoot, aan de Kortrijksesteenweg vlakbij de op- en afritten van de E-40 in Sint-Denijs-Westrem, nadert de oplevering. De werken zijn ondertussen al bezig sinds 2012 en binnenkort komt de eerste kantooroppervlakte op de markt.

De bestaande kantoorvilla werd niet alleen gerenoveerd maar ook voorzien van een een nieuw kantoorvolume, ontworpen door het Gentse Arch & Teco Architecture and Planning. De nieuwbouw omsluit de bestaande villa waardoor er een coherent geheel wordt gevormd. Samen zijn er 12 kantoren van verschillende groottes en een conciërgewoning, voorzien van een gemeenschappelijke, ondergrondse parking.

Het ontwerp probeert de sterk verschillende randvoorwaarden van de omgeving op een interessante manier te verenigen. Voor de vernieuwbouw was het archetype van een typisch Vlaamse verkavelingswoning met hellend dak, in overeenstemming met de oorspronkelijke verkaveling, het uitgangspunt.

Het uitbreidingsvolume ligt meer in de lijn van de gewijzigde verkavelingsvoorschriften en de bebouwingstypologiëen langsheen de Kortrijksesteenweg. Dit volume werd opgevat als een stapeling van drie platte schijven die ten opzichte van elkaar verspringen en verwijzen naar de horizontale geleding van de modernistische villa’s verderop langs de steenweg. Een eenvoudig tweelaags volume verbindt beide gebouwen.

Een grondige renovatie van de bestaande villa moest het gebouw weer klaar maken voor toekomstige bedrijvigheid. Flexibiliteit op vlak van indelingen en organisatie was een belangrijk aandachtspunt.

De houten bekleding van het gebouw zorgt voor een opvallende gevel, en doet dienst als zowel gevel- en dakbekleding en dient ook als zonnewering. De verticale houten lamellen houden niet enkel direct zonlicht tegen tegen oververhitting, maar verhoogt ook de privacy in de kantoorruimtes.

Door op de oriëntatie van het gebouw in te spelen op vlak van glasoppervlakte en isolatie van de houtskeletwanden van de nieuwbouw, werd een E-peil van E70 behaald en een K-peil van K30. Bijzonder goeie cijfers voor een kantoorgebouw, waar de huidige normen nog niet zo streng zijn als bij de woningbouw. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt als spoelwater in de sanitaire ruimtes.

Bron: architectura.be / Foto’s: Lucas Selfslagh / Illustraties: Arch & Teco