Woonproject Kaai 24 aan de Voormuide stilgelegd door dwangsom

Het nieuwe woonproject Kaai 24 van het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent op het braakliggend terrein aan de Voormuide ligt volledig stil. Voor elke dag dat SoGent de werken voortzet, riskeren ze een dwangsom van 25 000 euro.

In juli werden de werken reeds stilgelegd door de kortgedingrechter omdat er treinsporen en kasseien zouden gevonden zijn die erfgoed zijn, in afwachting dat Onroerend Erfgoed een nieuwe vergunning gaf om deze sporen te verplaatsen. Maar toen deze werd uitgereikt, trokken actievoerders naar de Raad van State, dat op 24 juli het volledige project liet stilleggen met de dwangsom van 25 000 euro per dag dat er werd gewerkt.

kaai24-dierendonckblancke-02

De vergunning van Onroerend Erfgoed werd niet geschorst vanwege de inhoud waarop de actievoerders protesteerden, maar wel op het feit dat Onroerend Erfgoed zich niet had aangemeld als verwerende partij bij de Raad van State. Het project ligt dus stil door een communicatiefout.

Er lopen nog verschillende andere juridische procedures, zoals tegen de bouwvergunning van het nieuwe wooncomplex. Een externe bemiddelaar werd aangesteld om alle problemen met de lokale bewoners en actievoerders op te lossen.

Op de vroegere locatie van loods 24 komt er een nieuw woonproject naar het ontwerp van Dierendonckblancke en L.U.S.T. Architecten met 72 appartementen waarvan 20 sociale, 15 bescheiden en 37 marktconforme. Deze appartementen komen rond een gemeenschappelijke binnentuin met daaronder 79 (semi) ondergrondse bewonersparkeerplaatsen.

kaai24-dierendonckblancke-03

Het project maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject ‘De Nieuwe Voorhaven’, waarbij reeds bestaande havenloodsen werden gerestaureerd of nog gerestaureerd moeten worden en waar samen zo’n 46 lofts en kantoorruimte komen.

Bronnen: SOGent, De Gentenaar / Illustraties: Dierendonckblancke & L.U.S.T. Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.