Eerste fase Oude Dokken in 2015

Stadsontwikkelingsbedrijf sogent (het vroege AGSOB) heeft een private partner voor de ontwikkeling van de Schipperskaai aan de Oude Dokken geselecteerd als mogelijke winnaar van de selectieprocedure. In januari gaan de onderhandelingen van start met DOK9000, het team rond projectontwikkelaars Re-Vive, Vanhaerents Development en Van Roey Vastgoed met Stéphane Beel Architects als architectbureau. Opvallend in dit voorstel zijn onder meer de diversiteit in woningen en publieke ruimtes, de aandacht voor collectiviteit en de ambities op het vlak van mobiliteit en duurzaamheid. Als alles vlot verloopt en een overeenkomst bereikt wordt deze zomer, kunnen de werken aanvangen in de loop van 2015.

De komende jaren verrijzen in het volledige gebied ronde de Oude Dokken tot 1500 nieuwe woningen. De Schipperskaai, het oostelijke deel van het Handelsdok, de vroegere terreinen van DOK, komt het eerst aan de beurt. Langsheen Schipperskaai en de aanlegsteigers voor woonboten komen ongeveer 350 woningen, woongroen, een basisschool, een crèche en een sporthal (een ontwerp van OMA).

Voor de aanleg van drie bouwvelden aan woningen en twee zones voor woongroen ging sogent in februari 2012 op zoek naar een private partner. Zo’n private partner bestaat doorgaans uit een team, samengesteld uit verschillende partijen (zoals ontwikkelaars, architecten, duurzaamheidsspecialisten, financiële experten, etc.). Dertien teams dienden hun kandidatuur in. Een beoordelingscommissie selecteerde drie kandidaten voor een tweede fase. In oktober van dit jaar dienden deze drie kandidaten hun uiteindelijke projectvoorstel in.

Op woensdag 18 december besliste het directiecomité van sogent over de rangschikking van deze drie kandidaturen. Daabij werden onder meer aanbevelingen in acht genomen die verzameld werden tijdens het voorbije dialoogcafé.

‘Het geselecteerde voorstel is op bepaalde vlakken heel ambitieus’, laat sogent nog weten. Eén bouwveld is helemaal verkeers- en parkeervrij en het noordelijke deel van de Koopvaardijlaan wordt een parkweg. Daarnaast gaat de kandidaaat voor een energieneutrale gebruikfase.

Vanaf zaterdag 21 december 2013 kan iedereen de maquette van het voorstel bekijken bij sogent (Voldersstraat 1, 9000 Gent), in de tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping. Die is toegankelijk van 8.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur op weekdagen en van 10 tot 17 uur op zaterdag, ook tijdens de kerstvakantie. Gesloten op donderdag 26 en vrijdag 27 december 2013 en op donderdag

Tekst: Lucas Selfslagh / Bron: sogent / Beelden: nanopixel & Dienst Communicatie Stad Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.