Verslag: Speakers Corner “Eindbestemming station Gent-Sint-Pieters”

Er groeit wat in Gent. Vele nieuwe stadsontwikkelingen zullen de komende decennia hun stempel drukken op het Gent van de 21e eeuw. Maar zomaar enkele torengebouwen neerpoten naast een woonwijk, veroorzaakt ook heel wat bezorgdheid. Voer voor discussie dus, zoals bleek uit de Speakers Corner van zondagvoormiddag waar alles draaide rond het project Gent-Sint-Pieters.

De Speakers Corner, een initiatief van Guy Reynebeau en Daan Hugaert, heeft ondertussen al wat edities achter de rug. De mogelijkheid om de burgers aan het woord te laten over hun veranderende stad lokt elke keer weer geïnteresseerden en mensen die hun zegje willen komen doen. Zo ook deze editie in de stadsbrouwerij Gruut, waarbij we toch wel enkele cruciale partijen konden bijeenbrengen voor een boeiend gesprek.

gsp

Gentcement kreeg de eer om een korte uiteenzetting te doen over de stand van zaken van het project Gent-Sint-Pieters, terwijl George Rogge, afdelingschef algemene zaken van NMBS Strategy & Coordination District NW, het station historisch in z’n context plaatste.

De huidige stationsinfrastructuur is volledig gedateerd en niet geoptimaliseerd voor de huidige normen van openbaar vervoer. De capaciteit van de reizigerstunnel onder de perrons is ondermaats, perrons zijn veel te smal tijdens de spitsuren en het aantal wissels aan de sporen ligt zo hoog dat de gemiddelde snelheid voor een binnenrijdende en vertrekkende trein enorm laag is.

Sint-Pietersstation

Dat Gent-Sint-Pieters dan nog het drukste station is in Vlaanderen met zo’n dagelijks 60.000 op-en afstappende reizigers, zou je dus niet vermoeden, vergeleken met bijvoorbeeld Antwerpen-Centraal dat een pak betere voorzieningen heeft op vlak van infrastructuur en horecaruimtes.

Met de realisatie van het nieuwe station, was het dan ook de moment om de stationsbuurt mee op te waarderen. Zo is onder andere de ontwikkeling langs de Koningin Fabiolalaan begonnen. Drie lange zones van aan het station tot aan de Snepkaai zullen stuk voor stuk worden ontwikkeld met kantoorgebouwen, appartementsgebouwen en horeca. Momenteel is de realisatie van het eerste deel, het dichtst bij het station, het meest zichtbaar, met de 90 meter hoge Virginie Lovelingtoren die binnenkort wordt geopend als het nieuwe Vlaams Administratief Centrum (VAC). De volgende gebouwen zullen snel volgen, waaronder de twee Queen Towers en het Diamant-kantoor.

Maar het is deze ontwikkeling langs de Koningin Fabiolalaan die ook heel wat vragen doet rijzen. Zo werd destijds het buurtcomité BuitenSporig opgericht om samen met de buurt aandacht te eisen voor de leefbaarheid van de omliggende wijken. Dirk Van Gijseghem, vertegenwoordiger van BuitenSporig tijdens de Speakers Corner, had vragen bij de overdreven bouwdichtheid en bouwhoogte en vond dat de auto op de eerste plaats werd gezet (cfr. ondergrondse parkeergarage) en de zwakkere weggebruiker op de tweede plaats kwam te staan.

Voor BuitenSporig lag het hoofdprobleem echter vooral aan de communicatie en de inspraak van de bewoners. Ondanks de klankbordgroep van het project Gent-Sint-Pieters, zouden de bewoners geen inspraak hebben in de plannen van de toekomstige gebouwen. Nochtans een cruciaal aspect om er een leefbare buurt van te houden. Want het gevaar bestaat dat de sokkels van de toekomstige torens en gebouwen lege dozen worden, die enkel gebruikt worden als lobbyruimte en ’s avonds van geen enkele betekenis meer zijn voor de omgeving. Donkere sokkels in dergelijke omgeving vergroot enkel maar het onveiligheidsgevoel, om nu een concreet voorbeeld te noemen.

stationsomgeving

Dergelijke problematiek kan dus door actiegroepen zoals BuitenSporig worden beantwoord omdat ze de buurt het best kennen en weten wat er goed voor is. Dat er verandering in de wijk komt, daar is iedereen van hen het mee akkoord, maar de manier waarop, daar moet dus duidelijk nog op verder gewerkt worden door de projectontwikkelaars.

cinema-rex
© Bart De Graeve

Wie de laatste tijd ook een beetje het nieuws uit de stationsomgeving volgt, herinnert zich uiteraard wel de recent actie Red de Rex dat de oude cinema aan het station wil redden van de verloedering. De actiegroep vraagt een grondige renovatie en een zinvolle, publieke herbestemming van het art déco-gebouw en kwam ook op de Speakers Corner hun bedoelingen kort toelichten.

Voor meer informatie en vragen, verwijzen we graag door naar Project Gent-Sint-Pieters. De eerstvolgende Speakers Corner zal plaatsvinden op de eerste zondag van maart.

speakers-corner-3
© Joël Verheyden (Contactpunt.be)
speakers-corner-4
© Joël Verheyden (Contactpunt.be)

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Fréderic Louis (tenzij anders vermeld) en Joël Verheyden (Contactpunt.be)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.