Wonen in de Bomastraat met een knipoog naar het industrieel verleden

In een wijk vol industriële overblijfselen uit de tijd dat het Handelsdok nog de aantrekkingspool was voor handel en nijverheid, maakte het Gentse NU Architectuuratelier gebruik van deze context om een woning op te richten. Het ontwerp uit 2010 werd in het najaar van 2013 nog genomineerd in de categorie ‘eengezinswoningen’ van de Belgische Prijs voor Architectuur.

De Bomastraat is tot op heden ingenomen door sobere baksteenarchitectuur van een voormalige elektriciteitscentrale, een stapelhuis en andere kleinschalige bebouwingen uit de vroege 20ste eeuw. Het is op deze unieke locatie dat NU Architectuuratelier de kans kreeg om een oud industrieel pand om te vormen tot een volwaardige woning voor een jong gezin.

NU_bomastraat_02
© Stijn Bollaert

De oude bakstenen smidse en schrijnwerkerij werd als centraal punt ontworpen in de woning, terwijl de woning uit hout- en staalskeletbouw het perceel doormidden snijdt. Zo krijgt de woning een volledig zuidgerichte gevel dat grenst aan de ommuurde tuin, terwijl de woning in het noorden aansluit op de met sheddaken overdekte atelierruimte.

NU_bomastraat_03

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Deze atelierruimte is zowel een parkeerzone als speelterrein voor de kinderen, waarin drie zeecontainers strategisch werden opgesteld. De keuze voor deze compacte prefabconstructies werd vooral genomen voor het financiële aspect. Eén hiervan is haaks gekoppeld aan de woning en wordt gebruikt als wintersas en bergruimte. De twee andere containers boven de toegangspoort zijn gestapeld en dienst doen als gastenkamer voor een bed & breakfast. Tegelijk worden ze gebruikt om de fragiele oude, beschermde voorgevel te stabiliseren.

© Stijn Bollaert

Aan de zuidkant bevindt zich de tweede buitenruimte dat wordt gevormd door de omsloten tuin. Op specifieke plaatsen werden delen van de sheddaken verwijderd, op andere plaatsen werden dan weer stukken van de originele betonvloer weggeschoten of net behouden.

NU_bomastraat_05

NU_bomastraat_12
© Stijn Bollaert

Door de ligging van het huis tussen de tuin en het atelier, vormt het huis een transparante filter tussen beide ruimtes. De ontwerpers besloten ook om – in tegenstelling tot de traditionele bouwlogica – enkel grote, vaste ramen te voorzien, en de gesloten wanden te voorzien met opengaande delen. Zo kan men op mooie zomerdagen letterlijk de muren openzetten en verdwijnt elke visuele scheiding tussen binnen en buiten. Een roostering met translucente groene kunststof op de verdieping tempert de zuiderzon die in de leefruimtes binnenvalt en vormt tegelijk een passerelle die de ruimtes op de verdieping verbindt.

NU_bomastraat_04

NU_bomastraat_10
© Stijn Bollaert

De hout- en staalconstructie van de woning blijft volledig zichtbaar, met ranke witte kolommen die de houten roostering van de verdieping dragen. Het gelijkvloers wordt gekarakteriseerd door de specifieke materialisatie van onder andere de keuken die is opgebouwd uit groene betonplex, messing en groene beton, terwijl de grote boekenkast als een centraal en ruimtescheidend element werd ontworpen.

NU_bomastraat_08

NU_bomastraat_11
© Stijn Bollaert

De aanpak voor energiezuinig bouwen was van groot belang in dit project, zodat  goed geïsoleerde wanden, driedubbele beglazing, balansventilatie en het gebruik van zonnewering, ervoor heeft gezorgd dat dit een zeer duurzaam project is geworden.

Voor diegene die al geprikkeld zijn door het ontwerp, misschien een bezoekje waard onder de vorm van bed & breakfast!

Bekijk grotere kaart

Tekst: Fréderic Louis / Bron & plannen: NU Architectuuratelier / Foto’s: Stijn Bollaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.