Werf-update: Nieuwe bibliotheek aan de Krook bijna bovengronds

De werf van de nieuwe bibliotheek aan de Krook heeft stilaan het maaiveld bereikt. De bekisting staat gereed voor het laatste stuk keldermuur, terwijl een deel van de ondergrondse ruimtes al is afgedekt met voorgespannen betonplaten. Er groeit een deksel op de put en daarmee begint het aftellen naar de start van de bovengrondse werken.

ADH 2014-03-08 Krook-001

ADH 2014-03-08 Krook-002

ADH 2014-03-08 Krook-003

Wanneer de werken bovengronds komen, zal de afbakening van de heruitgevonden Platteberg duidelijker worden. Dit plein was een van de sterke punten van het gekozen wedstrijdontwerp van Aranda-Pigem-Vilalta en Coussée & Goris. Hun ontwerp zette niet enkel in op de waterkant als nieuwe verblijfsruimte, maar betrok ook de bestaande straten in het ontwerp, die anders slechts achterafstraten dreigden te blijven.

ADH 2014-03-08 Krook-004

ADH 2014-03-08 Krook-005

Behalve een nieuwe bibliotheek wordt momenteel ook gebouwd aan enkele nieuwe huizen, die tegen de achterhuizen van de Lammerstraat worden aangebouwd. De funderingen hier rechts in beeld moeten dus meer dragen dan enkel een verhoogd plein.

ADH 2014-03-08 Krook-006

ADH 2014-03-08 Krook-007

ADH 2014-03-08 Krook-008

ADH 2014-03-08 Krook-009

De voorgespannen betonplaten waarmee de bouwput wordt afgedekt, werden aangeleverd per boot. Het verdient een vermelding dat deze grootschalige bouwwerken niet tot een uitzonderlijke toename van het verkeer hebben geleid in de Kortedagsteeg en Walpoortstraat, en dat is dankzij het inzetten op aan- en afvoer van bouwmateriaal via het water.

ADH 2014-03-08 Krook-010

ADH 2014-03-08 Krook-011

De volwassen bomen langs de waterkant houden stand ondanks al het bouwgeweld. Als ze het hele bouwproces kunnen doorstaan, start de nieuwe groene waterkant alvast met enkele jaren groeivoorsprong op de meeste nieuwe groenzones in de stad.

ADH 2014-03-08 Krook-012

ADH 2014-03-08 Krook-013

Vanaf de Braemgaten valt te zien dat een bakstenen achterbouw op de andere bocht van de Ketelvaart en Nederschelde is afgebroken. Die garages moesten plaats maken voor een fiets- en wandelroute, waarvoor ook twee bruggen zullen worden gebouwd, tussen de Krook en de Brabantdam. In het kader daarvan wordt wellicht ook het terras van de Braemgaten heringericht, maar specifieke informatie daaromtrent is ons niet bekend.

ADH 2014-03-08 Krook-014

ADH 2014-03-08 Krook-015

De straatkant van die garages ligt in de Sint-Jansvest, in de gedaante van een bruin bakstenen appartementsgebouw. Dat blijft wellicht staan. Het is nog niet bekend of de garagepoort een openbare doorgang wordt naar het nieuwe groensproetje langs het water.

ADH 2014-03-08 Krook-016

ADH 2014-03-08 Krook-017

Een ander stuk openbaar domein dat zeker nog onderhanden moet worden genomen in de marge van de Waalse Krook, is de Grote Huidevettershoek. Over de precieze toedracht hiervan bestaat ook nog geen duidelijkheid, maar zodra de toekomst van deze plek bekend wordt, zal je dat kunnen lezen hier op Gentcement.


Bekijk grotere kaart

Tekst & foto’s: Amaury Henderick

2 replies on “ Werf-update: Nieuwe bibliotheek aan de Krook bijna bovengronds ”
 1. Prachtig project. Moet een visitekaartje worden voor Gent.
  Chapeau voor de uitvoerders op deze zeer moeilijk gelegen locatie.
  Moed voor de omwonenden die van de hinder moeten “genieten”!

 2. Aangezien de vooruitgang zo mooi in beeld wordt gebracht, voel ik me verplicht even in te gaan op de opgeworpen vragen:
  – De bomen aan de waterkant kunnen niet behouden blijven. Er worden op de site wel nieuwe bomen voorzien. Dit in overleg met de waterwegbeheerder.
  – De grote Huidevettershoek is mee opgenomen in het masterplan en het is de bedoeling deze mee heraan te leggen. Dat zal dan wel de laatste fase zijn om te vermijden dat de nieuwe aanleg zou worden beschadigd door werfverkeer. Een aanleg als woonerf is voorzien.
  – De landing van de brug naar de Braemgaten is nog in onderzoek. Er worden nog verschillende scenario’s overwogen. Het groensproetje krijgt voorlopig geen verbinding met de St-Jansvest, al zou dat duidelijk een meerwaarde zijn. Hopelijk kan een privaat initiatief op deze lokatie hier mogelijkheden scheppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.