Achter de schermen van de Gentse renovatieprojecten: Open Wervendag

Aanstaande zondag 11 mei zetten heel wat bouwwerven in Vlaanderen hun werfomheining open voor het grote publiek. Met een keuze tussen energiezuinige eengezinswoningen, restauraties, infrastructuurwerken en grote complexen, is er dit jaar opnieuw een zeer gevarieerd aanbod.

Dit jaar mikt het thema op projecten die zowel maatschappelijk als economisch relevant zijn voor de huidige tijden. Een nieuwe manier van wonen in de schaarste van de beschikbare ruimte in Vlaanderen, het restaureren en opwaarderen van historische gebouwen en de eventuele reconversie naar een nieuwe, hedendaagse bestemming, het komt allemaal wel ergens aan bod in Vlaanderen nu zondag.

Voor ons in Gent valt het deze editie wel een beetje tegen, want er zijn slechts 2 werven geopend. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze niet de moeite zijn, in tegendeel zelfs.

Sint-Baafs-kathedraal-Gent-werf092

Zo kan je zondag vanaf 10 uur de 90 meter hoge toren van de Sint-Baafskathedraal bezoeken. Deze staat al een hele tijd in de steigers en het is dus de kans bij uitstek om de gevelrestauratie en stabilisatiewerken van dichtbij te gaan bekijken. Wie het aandurft om 80 meter hoog te klimmen natuurlijk (meer info hier).

wijnaert-nationale-bank

Iets verderop kan je ook de renovatie van de oude Nationale Bank bezoeken, net naast het Geeraard de Duivelsteen. Deze interessante vernieuwbouw naar het ontwerp van bilquin serck architecten zal het oude neoklassieke bankgebouw omvormen naar een bibliotheek voor het conservatorium en het administratief centrum van de Hogeschool Gent (meer info hier).

Uiteraard zijn er nog veel meer werven te bezoeken rond Gent en in de rest van Vlaanderen. Daarvoor gaat u best naar de officiële website van de Open Wervendag.

Bron & foto’s: Open Wervendag

1 reply on “ Achter de schermen van de Gentse renovatieprojecten: Open Wervendag ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.