Nieuwbouwproject Van Eyck in Keizer Karelstraat gaat niet door

In augustus van vorig jaar kondigde projectontwikkelaar Alides aan dat het betonnen kantoorgebouw op de hoek Gebroeders Van Eyckstraat en Keizer Karelstraat plaats zou moeten ruimen voor een nieuwbouw met 49 flats. Het gebouw deed tot begin dit jaar dienst voor de Vlaamse Gemeenschap -zij zijn inmiddels verhuisd naar de Lovelingtoren aan het Sint-Pietersstation- waardoor het gebouw al een tijdje leegstaat zonder enige beweging. Nu is duidelijk waarom we zo lang moeten wachten op beweging.

Het ontwerp van Jo Coenen Architects & Luijten/Smeulders Architecten waar we hier bij Gentcement al eerder over schreven, zal niet uitgevoerd worden. Projectontwikkelaar Alides heeft het dossier bij de stedenbouwkundige dienst ingetrokken, de reden waarom blijft voorlopig nog gissen. Een gemiste kans om de buurt een nieuwe impuls te geven.

1677e-extday0006
Dit ontwerp zal niet worden uitgevoerd.

Optima Bank & Optima Global Estate stuurden vorige week een persbericht de wereld in waarin uit de doeken wordt gedaan dat ze het gebouw hebben aangekocht van Groep Maes (waar Alides deel van uitmaakt). Zij plannen nu het gebouw te renoveren en de huidige kantoorfunctie te behouden om er de medewerkers van Optima in onder te brengen. Deze zitten momenteel nog verspreid over de stad in verschillende kantoren, waaronder iets verder in de Keizer Karelstraat in het “Huis de Hemptinne” (dat destijds werd gebouwd in opdracht van katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs nvdr.).

Hoe het gebouw er na de renovatie uit moet zien. Bron: Optima.
Hoe het gebouw er na de renovatie uit moet zien. Bron: Optima.

Op de simulatie die samen met het persbericht werd verstuurd, is duidelijk te zien dat aan de bestaande volumes weinig zal veranderen. Er komen een aantal gevelopeningen bij, terwijl andere worden vergroot. De impact op de directe omgeving blijft dus vrij beperkt. Het gebouw zal waarschijnlijk worden gestript tot op de basisstructuur, in die zin qua aanpak vergelijkbaar met het VOKA-gebouw in de Lammerstraat.

Huidige situatie
Huidige situatie

De bouwaanvraag voor de renovatie zal in de komende weken worden ingediend en men verwacht klaar te zijn met de werken tegen september 2015.

Bronnen: Persbericht Optima & Dienst Stedenbouw Gent / Illustratie’s: Jo Coenen ArchitectsJDS & Optima / Tekst & foto: Olivier De Roo

7 replies on “ Nieuwbouwproject Van Eyck in Keizer Karelstraat gaat niet door ”
 1. Toch wat jammer. Ik vond het nieuwbouwontwerp lekker te pruimen!
  Nu, de render van de renovatie ziet er ook zeker niet mis uit. Er wordt gelukkig komaf gemaakt met het ‘bovengrondse bunker-gehalte’, en tegelijk komen er enkele panden vrij in het Gentse waar weer mee “gespeeld” kan worden.

 2. Als bewoner van de straat achter de Belgacomtoren, vind ik die gebouwen gewoon vreselijk. Ze verstoppen de kille, half afgebroken straten er achter. Mijn straat begint met twee huizen, waar ze platen tegenaan hebben gesmeten om te verbergen dat die straat ooit verderliep, terwijl de volledige overkant van de straat gewoon een lelijke muur is. Waarschijnlijk een van de redenen dat ze die gebouwen laten staan, zodat ze niet moeten kijken op het litteken dat ze hebben veroorzaakt.

  1. Sam,

   De Doornsteeg daar heeft net zoals nog een aantal straten (Belgradostraat, Abeelstraat, St Kristoffelstraat,…) inderdaad een update nodig, zoals reeds is gebeurd in de Kapucijnenham, Apostelhuizen en recent nog de Frans Ackermanstraat.

   Ik verwacht echter dat de Doornsteeg pas echt aan bod zal komen na een eventuele herontwikkeling/reconversie van de Belgacom-toren en het technische blok erachter.
   De stad heeft dit jaar een gebouw van Electrabel gekocht aan de Zuid en ik vermoed dat alle diensten naar daar zullen verhuizen.

   Op die manier zal de stad de ex Belgacom-toren niet meer huren,
   en komt er terug een kans om het gebouw aan te pakken, uiteraard iets wat moet gebeuren door de private eigenaar.
   Dat zou wel aanleiding kunnen geven voor een degelijke herwaardering van de omgeving.

   Ik betwijfel wel of het de stad is die die beplating daar op de zijgevels heeft bevestigd… ik vermoed dat dat een privézaak zal geweest zijn maar ben het niet zeker.

   1. Ik hoop stiekem op een afbraak van de Belgacomtoren, en op een paar mooiere (en lagere) volumes. Nu, dat zal waarschijnlijk toch niet gebeuren. Een geslaagde renovatie zou inderdaad ook al veel helpen, al blijft het gebouw dan wel op zijn verhoog staan, en zal het ook nog steeds enorm breken met de buurt er rond.

    Over die platen, die zijn geplaatst door een privébedrijf, maar ik geloof wel dat dat op vraag van de stad is gebeurd. Ik ben er ook niet helemaal zeker van.

 3. Dank u voor dit artikel over dit nieuwe bouwproject. Interessant dat het oude huis volledig wordt gerenoveerd en vergroot door een deel van de oude voorgevel te verwijderen. Ik vind het goed dat straks alle werknemers van het bedrijf op één plek kunnen werken, dat bevordert de teamgeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.