Werf-update: Betonnen monolieten worden ruggengraat van nieuwe bibliotheek

Er groeit iets aan de Krook. Nadat de enorme bouwput van voorheen de contouren van de nieuwe bibliotheek aanduidde, zijn er nu drie grote, betonnen kernen die 6 verdiepingen hoog de lucht in steken en meer dan ooit de schaal van de nieuwbouw weergeven. Een opvallende verschijning voor al wie langs de Kuiperskaai rijdt.

De 3 betonnen kernen vormen de ruggengraat van het nieuwe gebouw aan de Waalse Krook, ontworpen door RCR Aranda Pigem VilaltaCoussée & Goris architecten. Deze bevatten liften en trappenkokers en werden met zichtbare, betonnen wanden met een houttextuur gestort en werden ook telkens zonder stortnaad over 2 verdiepingen gestort.

IMG_1018

Ondertussen zijn ook quasi alle stalen portieken van het gelijkvloer geplaatst. Deze garanderen per verdieping de verticale stabiliteit van het gebouw en zijn geplaatst om de 3,2 meter, waarop betonnen breedplaatvloeren werden gestort. Deze gestorte vloeren zorgen dan weer voor de horizontale stabiliteit.

IMG_1024

Aan de achterzijde van de Lammerstraat, aan de kant van de brug over de Schelde, is reeds een deel van het bouwvolume van het woonproject zichtbaar, als begrenzing van het nieuwe verhoogde plein tegenover de ingang van de toekomstige bibliotheek. Hierin komen 1 studio, 3 appartementen en een aantal commerciële ruimtes.

IMG_1036

De afwerking van de nieuwbouw is voorzien voor half 2015. Daarna volgt de inrichting ervan (energie- en ventilatietechnieken). De opening zelf volgt als alles goed gaat eind 2015.

IMG_1027

IMG_1035

IMG_1040

IMG_1044


Bekijk grotere kaart

Tekst & foto’s: Fréderic Louis / Bronnen: Studiebureau Mouton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.