Openhuizendag tijdens ‘Mijn Huis Mijn Architect’

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Orde van Architecten een openhuizenweekend waar recent gerealiseerde privé-woningen worden opengesteld voor het publiek. Dit jaar kunnen toekomstige bouwers, verbouwers of geïnteresseerden op zaterdag 27 en zondag 28 september tijdens ‘Mijn Huis Mijn Architect‘ een hele reeks woningen bezoeken in heel Vlaanderen en Brussel en een babbeltje slaan met de architect en bouwheer. Ook in Gent zijn er terug enkele zeer boeiende projecten te bezichtigen, een aantal sommen wij hier alvast voor u op.

Foto © Luc Roymans.
Foto © Luc Roymans.

Op een smal perceel in de Ossenstraat werd een hedendaagse laagenergie-rijwoning gerealiseerd voor een jong gezin. In functie van het kavelwoningenproject van het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent, ontwierp CH-Architecten een rijwoning rekening houdend met een dens bouwprogramma en beperkt budget. Achter de voorgevel met de geaccentueerde blokramen, vindt men de woonruimtes terug die doorlopen tot de achtergevel en door een spel van vides met elkaar in relatie worden gebracht.

Foto © Luc Roymans.
Foto © Luc Roymans.

Het streven naar een budgetvriendelijke woning is doorgetrokken in het interieur van de woning. De combinatie van zichtbare predallen, polybeton en multiplex zorgen voor een warm en hedendaags interieur. Doorgedreven detaillering, respect voor de schoonheid van “ruwbouwmaterialen” en de inventiviteit op driedimensionaal vlak maken van dit project een eerlijke stadswoning met enorme woonkwaliteit.

Foto © Casimir De Kimpe.
Foto © Casimir De Kimpe.

In de Kalandeberg werd een oud pand, dat reeds verschillende bestemmingen heeft gehad en onder meer bewoond is geweest door Jacob Van Artevelde, duurzaam herbestemd naar het ontwerp van Plano Architecten. Binnen de complexe contouren van het eeuwenoude pand ontwierp het architectenbureau twee eigentijdse en ruime lofts boven een bestaande kledingwinkel. Zowel vormelijk als structureel resulteerde dit in een architectuur die een specifieke ruimtelijkheid met zich meebrengt. Door hergebruik van bestaande elementen blijft de sfeer van het oude pand behouden.

Trekken we iets meer zuidwaarts naar de kanten van Sint-Denijs-Westrem, dan kan je in de Octaaf Soudanstraat de halfopen eengezinswoning bezoeken dat door Kant-architecten volledig werd gestript en terug opgebouwd naar de hedendaagse normen. De verschillende achterliggende, oude stallingen aan de achtergevel werden behouden omwille van hun charmant karakter. De ruimtes binnen deze stallingen werden volledig opengetrokken en verbonden met de woning zodat de betrokkenheid met de tuin versterkt en er een grote inval is van daglicht. Op die manier ontstaat er ook een aaneenschakeling van verschillende vormen en sferen van ruimtes die een meerwaarde geven aan de eigenheid van de woning.

Om de bovenstaande projecten te bezoeken moet je op voorhand registreren op de website van Mijn Huis Mijn Architect of een afspraak maken. Voor meer informatie en meer projecten kan u terecht op hun website.

Tekst: Fréderic Louis / Bron: Mijn Huis Mijn Architect / Foto’s: Luc Roymans, Casimir De Kimpe & Kant-architecten

1 reply on “ Openhuizendag tijdens ‘Mijn Huis Mijn Architect’ ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.