Maquettes: verbeelding op schaal

In de architectuur is een maquette een toegankelijke visualisatie van een bouwproject. Maquettes zijn er in alle vormen en maten, soms tonen ze woningen, soms volledige steden. Het STAM stelt in ‘Maquettes. Verbeelding op schaal’ modellen voor Gentse projecten naast schaalmodellen van buiten de stad, historische objecten tegenover recente stukken tentoon. Thema’s als schaal, bouw, 3D en functie verbinden de maquettes met elkaar.

09_boekentorenmaquette
Maquette van de Boekentoren, 1934. © Universiteitsarchief Gent

Eén ding hebben de maquettes in deze tentoonstelling alvast gemeen: ze spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. De tentoonstelling laat zien voor wie de maquettes werden gemaakt, wie ze heeft gebouwd, hoe ze werden gebruikt en waarom ze werden bewaard. De oudste maquette die getoond wordt, is meer dan 400 jaar oud, de jongste is een speciaal voor de tentoonstelling in 3D geprint exemplaar.

Maquette Cultureel Centrum Rozet, Arnhem, 2013. © Neutelings Riedijk Architecten.
Maquette Cultureel Centrum Rozet, Arnhem, 2013. © Neutelings Riedijk Architecten.

Vaak verdwijnen deze maquettes uit het zicht wanneer de projecten waarvoor ze werden gemaakt, gerealiseerd zijn. Nochtans zijn ze zo fascinerend dat we er kunnen blijven naar kijken en winnen ze aan relevantie met het verstrijken van de tijd. Het (bouw)project wordt in beeld gebracht, maar de focus ligt op de maquette zelf.

Plan van de Duinenabdij in Koksijde, 16de eeuw. Pieter Pourbus.
Plan van de Duinenabdij in Koksijde, 16de eeuw. Pieter Pourbus.

Er zijn maquettes te zien van Antonio Chichi, Coussée & Goris Architecten, Lieven Cruyl, Geert De Groote Architecten, Luc Deleu, Toyo Ito, Neutelings Riedijk Architecten, Ney & Partners, Pieter Pourbus, Robbrecht en Daem architecten – Marie-José Van Hee Architecten, Philippe Samyn and Partners, Henry van de Velde, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo en met een installatie van Edwin Zwakman.

02_monument_E3
Maquette voor monument aan kruising E5-E7, Zwijnaarde, 1970.

De tentoonstelling loopt van 14 november 2014 tot 26 april 2015. Meer info over de tentoonstelling en openingsuren hier.

Bron & foto’s: STAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.