Jaaroverzicht: De belangrijkste evoluties in Gent van het voorbije jaar

Het blijft elk jaar opnieuw verrassen hoe snel een jaar voorbijgaat. Het is pas als we doorheen onze foto’s van het voorbije jaar bladeren, dat we hier bij Gentcement zien hoe goed sommige werven zijn opgeschoten en welke voorstellen en discussies de Gentenaar in rep en roer hebben gezet doorheen het jaar. De eindejaarsperiode is dus ook voor ons het perfecte moment om een kort jaaroverzicht te geven van wat er het voorbije jaar zoal gebeurde in Gent.

Coverfoto: De knoop is eindelijk doorgehakt. Zes bomen zullen de Korenmarkt opfleuren.

ADH 2014-04-13 De Link-005
De dit jaar geopende Virginie Lovelingtoren, torent uit boven het Sint-Pietersstation. In de verte de woonblokken aan de Blaarmeersen en Watersportbaan. In de voorgrond het Miljoentjeskwartier.

Het jaar van de grote publieke werven

De nieuwe bibliotheek aan de Krook, het nieuwe Rijksarchief in de Bagattenstraat, de renovatie van de Universiteitsbibliotheek die stilaan naar de Boekentoren verschuift. Stuk voor stuk grote projecten die de Gentse binnenstad en studentenbuurt niet enkel zal opwaarderen, maar ook voor de stad zelf (ver)nieuw(d)e iconen zullen worden.

Het Rijksarchief in de Bagattenstraat.
Het Rijksarchief in de Bagattenstraat.

Ondertussen loopt ook de jarenlange werf van het Sint-Pietersstation gewoon door. Stap voor stap, jaar na jaar, geraakt het station dichterbij z’n totale vernieuwde look. In die tussentijd zorgen wij nog altijd voor woord en beeld.

pgsp_03
Het vernieuwde Gent Sint-Pietersstation.

Architectuurwedstrijden

Zoals elk jaar houdt de Vlaams Bouwmeester ontwerpwedstrijden voor grote projecten in Vlaanderen. Ook Gent kreeg dit jaar verschillende Open Oproepen voor projecten zoals het parkeergebouw aan de B401 in Ledeberg en de renovatie van de Leopoldskazerne voor het nieuwe hoofdkantoor van de provincie Oost-Vlaanderen.

parkeergebouw-Ledeberg-maquette-06
Het geselecteerde project voor het parkeergebouw aan de B401 in Ledeberg. Maquette © Haerynck Vanmeirhaeghe architecten, Bollinger + Grohmann, L.U.S.T. architecten en VK Engineering
© Stijn Bollaert
De renovatie van de Leopoldskazerne laat op zich wachten. Foto © Stijn Bollaert

Gentcement op ontdekking

Zelf trokken we meermaals onze stoute schoenen aan om op plaatsen te geraken in Gent waar we anders nooit een voet zouden kunnen binnenzetten. Zo brachten we een bezoek aan de ondergrondse commandobunker in het Citadelpark, een goed bewaard geheim, tot voorheen ons artikel misschien.

IMG_0002
De commandobunker onder het Citadelpark zou een eventuele nucleaire oorlog in West-Europa hebben moeten opvolgen.

Uit de oude doos

Omdat geschiedenis ons intrigeert en het op Gentcement niet altijd over hedendaagse architectuur hoeft te gaan, schotelden we u dit jaar ook enkele onderwerpen voor uit vroegere tijden. Het modernisme van de voormalige CIAC-garage aan de Einde Were is zo’n voorbeeld, terwijl we ook fotografisch de ‘visuele kwaliteiten’ van de sociale woonblokken aan het Rabot probeerden weer te geven.

Verder probeerden we ook een misverstand rond de betonnen klokkenstoel aan de Stadshal de wereld uit te helpen. Of dat ons gelukt is, is natuurlijk weer een andere vraag.

Nog nooit was het Rabot zo kleurrijk (lees artikel). Foto © Pieter Lozie.
Nog nooit was het Rabot zo kleurrijk. Foto © Pieter Lozie.

Wat in 2015?

Zal men begonnen zijn aan het uitgraven van de Nederschelde? Wordt de Krook-werf verder geteisterd door de ex-eigenaar van de gronden? Wat staat er te gebeuren met de Queen Towers (A5) en de Diamant (B1) aan het station? Welke beslissing wordt genomen in het dossier van tram 7, kunnen de werken in Sint-Denijs-Westrem starten in 2016?

Stuk voor stuk vragen die wij het komende jaar zullen trachten te beantwoorden met onze vertrouwde formule!

delink_2013_02_13

Indien u liever wordt gewaarschuwd bij nieuwe artikels, kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief op de rechterkant van deze website om automatisch op de hoogte te worden gebracht van meer nieuws.

We willen bij deze ook nog eens een warme oproep lanceren voor alle architecten, ingenieurs, fotografen, doe-het-zelvers om hun eigen project(en) of ideetjes voor artikels in te zenden. Alle informatie om een project in te dienen kan u terugvinden op deze pagina, terwijl u met tips, vragen of suggesties steeds terecht kan op onze contactpagina!

Ten slotte willen we u nog een prettig eindejaar en een creatief 2015 toewensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.