Werfupdate: Op het dak van de Bibliotheek

De uitkraging is volledig geplaatst aan beide zijden van het gebouw, de grootste aan de zuidgevel van het gebouw, strekt zo’n tiental meter boven het nieuwe, verhoogd plein. Een spectaculaire toevoeging, dus tijd om dit even van dichterbij te bekijken.

De gebruikers van de Bibliotheek zullen via de nieuwe voetgangersbruggen op het verhoogd plein aan de voorzijde van het gebouw toekomen. Het lager gelegen plein aan Platteberg zal vooral gericht worden naar de bewoners van de straten rondom en heeft dus de nadruk op rustige circulatie.

IMG_7662
IMG_7657

Alle openbare ruimtes en pleinen rondom de nieuwe Bibliotheek krijgen namen die verwijzen naar vrijheidsstrijders uit Zuid-Afrika. Zo komt er de Nelson Mandela-promenade langs het water van de Schelde. De eerste werken voor deze promenade zullen volgende weken gebeuren met de vernieuwing van de kaaimuren.

IMG_7666

Ook komt er op het verhoogd plein een standbeeld van Michaël Borremans (bekend van het kleine schilderwerk op de betonnen klokstoel aan de Stadshal), de exacte locatie hiervan is echter nog niet vastgelegd omdat dit in samenspraak met de brandweerdiensten dient te gebeuren.

IMG_7513
IMG_7507

Ondertussen gebeurt er achter de schermen van het Wintercircus nog niets concreets, maar daar zal binnenkort hopelijk verandering in komen. Momenteel loopt er een openbaar onderzoek zodat hopelijk tegen 2016 alles in uitvoering kan gezet worden en het Wintercircus klaar voor gebruik is in 2018. Het ontwerp van Kempe Thill behoudt de drie generaties (circus, garage, …) en laat de karakteristieke elementen van het gebouw onaangetast. Het gebouw wordt geconserveerd en gefixeerd, concreet zal de hele structuur dus ook niet ingepakt of herschilderd worden maar zal deze zijn ruw uiterlijk behouden zoals het er nu uitziet.

IMG_7526
IMG_7530

Onder het middenplein komt er ook nog altijd een nieuwe concertzaal voor 500 man, verspreid over twee niveaus. Deze zal uitgeven op de Platteberg omdat zich daar ook de grote fietsenstalling van de Bibliotheek bevindt.

IMG_7532
IMG_7548
IMG_7551
IMG_7561
IMG_7564
IMG_7567
IMG_7572
IMG_7586
IMG_7588
IMG_7603
IMG_7616
IMG_7626
IMG_7632
IMG_7633
IMG_7643
IMG_7648
IMG_7651

Tekst & foto’s: Fréderic Louis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.