Quantum Building: schaalvergroting aan de Dampoort

Je kan er de laatste tijd niet meer naast kijken wanneer je het Oktrooiplein passeert: de Quantum Building breekt volledig met de bebouwing die we aan de Dampoort gewoon zijn. De glazen waaiergevel zorgt voor een interessant kijkspel langsheen het rondpunt en zorgt samen met de prominente schaal voor een geslaagde eerste verdichting in de omgeving van de Oude Dokken. Dit bouwproject was één van de eerste private bouwprojecten in een lange reeks die de komende jaren het volledige gebied zullen transformeren.

quantum-building-lucas-selfslagh-1

quantum-building-lucas-selfslagh-1-3

Het gebouw kwam er in de plaats van een redelijk troosteloos aangelegd stuk terrein met wat bankjes en een petanquebaan, in combinatie met verschillende volumes van kantoren en woningen zonder echte samenhang. Omdat het gebouw op straatniveau iets naar binnen springt, is er ook in de toekomst voldoende ruimte om het plein te herwerken tijdens de grote heraanleg van de Dampoortomgeving, gepland volgend decennium. Door de verdiepingen boven het gelijkvloers stapvoets te laten uitkragen, wordt ‘verloren’ vloerruimte gecompenseerd en genieten passerende voetgangers van een overdekking.

quantum-building-lucas-selfslagh-1-4

quantum-building-lucas-selfslagh-1-2

Het kantoorgebouw is een ontwerp van evr-Architecten dat gespecialiseerd is in duurzame en ecologische bouwprojecten en hun kennis dan ook ten volle gebruikte om een duurzaam ontwerp uit te werken voor dit kantoorgebouw. Met een goed geïsoleerde façade en het gebruik van buitenzonnewering, gecombineerd met aardwarmte en zonne-energie, wordt het gebouw van vijf tot zeven verdiepingen een voorbeeld op het vlak van laag energiegebruik. De ambitie van het architectenbureau is dan ook om het ‘BREEAM Excellent’-certificaat te halen, een Brits toonaangevend duurzaamheidsstandaard. Op de werfafsluiting was info te vinden over het water- en energieverbruik op de werf dat gemiddeld respectievelijk 95 m³ en 32000 kWh per maand bedroeg (gegevens sinds mei 2014 tot augustus 2015).

quantum-building-lucas-selfslagh-1-6

quantum-building-lucas-selfslagh-1-5

Het gebouw is, zoals eerder vermeld, een van de eerste privéprojecten in de omgeving van de Oude Dokken en vormt zo het startschot van het gigantische Oude Dokken project. Rond deze periode starten de werken aan de wandel- en fietspromenade langs de Schipperskaai, waar DOK deze zomer nog gevestigd was. Aan het noordelijk gelegen Houtdok loopt de renovatie van de kaaimuren op zijn einde. Als alles af is ligt er een wandelpromenade tussen de bogenrijen en aan de waterkant en ligt er een hellend vlak om bootjes in het water te laten. In november 2015 opent het winkelcentrum aan Dok Noord met onder andere: een indoor kartingbaan, ‘urban soccer’ zalen, supermarkt, boekhandel, fitness, bank en verschillende retailzaken. In het najaar van 2016 zou men beginnen bouwen aan de eerste projecten aan de Schipperskaai, wij van Gentcement zijn alvast benieuwd!

quantum-building-lucas-selfslagh-1-7

Tekst & foto’s: Lucas Selfslagh

1 reply on “ Quantum Building: schaalvergroting aan de Dampoort ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.