Maken en meemaken op de Dag van de Architectuur 2015

Op 11 oktober vindt de 7e editie van de Dag van de Architectuur plaats. Meer dan 50 spraakmakende gebouwen in heel Vlaanderen en Brussel gooien dan hun deuren open voor het publiek. Met de thema’s ‘co-creatie’ en ‘beleveniswaarde’ focust het Vlaams Architectuurinstituut op de wisselwerking tussen gebruiker en realisator van architectuur. 

Zondag ontdekken we gebouwen die zich engageren in een gedeelde ruimte: crèches, scholen, groepswoningen, universiteiten, verzorgingstehuizen … Veel van die gebouwen zijn het resultaat van de Open Oproep, het beproefde instrument van de Vlaams Bouwmeester om publieke opdrachtgevers te helpen bij het kiezen van een ontwerper. Daarom werkt het Team Vlaams Bouwmeester mee aan de invulling van het programma van deze Dag van de Architectuur.

Ook in Gent zijn er opnieuw heel wat interessante projecten te bezoeken. Wij sommen er alvast enkele voor u op.

Kavelwoning Ledeberg, door Koen Matthys i.s.m. STUDIOLO architectuur

Sogent koopt met financiële steun van de Stad Gent verkrotte woningen en onbenutte terreinen op. De krotten worden daarna gesloopt, en de percelen bouwrijp gemaakt. Dit perceel ligt op een hoek aan een druk verkeersknooppunt. De nieuwe woning ontworpen door STUDIOLO architectuur i.s.m. Koen Matthys bestaat uit een bakstenen mantel rond een eenvoudig verwarmd volume, overkapt met een houten dakterrasvloer. Een huizenhoge wintertuin tussen mantel en verwarmd volume vormt de overgang tussen de drukte van de straat en het private van de woning.

Er verscheen al eerder een artikel over deze woning op Gentcement: lezen!

Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Koen Matthys en Fréderic Louis

Bezoekerscentrum voor de Haven van Gent, door TETRA Architecten

Het nieuwe Bezoekerscentrum Haven Gent door TETRA architecten staat naast het Grootdok aan de Rigakaai, en markeert de symbolische grens tussen de stad en de haven. Het is een opvallend en herkenbaar gebouw door de bijzondere architectuur – het ‘hangt’ gedeeltelijk over de kaai – en door de houten buitenafwerking.

Ook aan het bezoekerscentrum hebben we destijds aandacht besteed: fotoverslag van tijdens de werffase en na oplevering.

Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Dennis De Smet

Bank van de Arbeid

In 2013 verhuisde het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent naar de voormalige Bank van de Arbeid, een neoclassicistisch monument in het hart van Gent. Een tentoonstelling in de lokettenzaal biedt een overzicht van de projecten van sogent.

Ook de door Gentcement gecureerde tentoonstelling over de Rabottorens is zondag te bezichtigen in de Kluizenzaal!

Links: Meer info / Foto’s: Stijn Bollaert & Fréderic Louis

Cohousing DSDS, door Wim Depuydt

Negen gezinnen beslisten samen een leegstaand schoolgebouw aan de Gentse Dampoort aan te kopen. In 2013 wonnen ze daardoor de Provinciale Architectuurprijs. Architect en medebewoner Wim Depuydt liet elk groot gebaar achterwege. Hij koos voor subtiele ingrepen als bindmiddel tussen de gebouwen, in het schrijnwerk en de gevelafwerking. De vroegere speelplaats werd een groene stadstuin, ontworpen door atelier Arne Deruyter.

Gentcement sprak al reeds in 2014 met de architect over de Provinciale Architectuurprijs, lees meer over het project hier.

Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Filip Dujardin

Pakhuis Clemmen, door ALT architectenbureau

De renovatie van de achterbouw van Hotel Clemmen in de Veldstraat in Gent, beter bekend als het Museum Vander Haeghen, is rond. Het project focust op de dialoog tussen de bestaande oude beton- en houtstructuren en een reeks nieuwe interventies. Buiten valt vooral de uitbreiding op het dak op en de heraanleg van het binnenplein. Het zijn twee interventies die iets vertellen over hoe een stad verbindt met haar bevolking.

Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Thierry Lagrange

Kavelwoning Nijverheidsstraat, door architectenbureau URA

Met dit kavelproject van stadsontwikkelingsbedrijf sogent bewijst architectenbureau URA dat je ook op een klein perceel en met een beperkt budget straffe dingen kan doen. De rijwoning zoekt binnen zijn (beperkte) grenzen naar een maximale beleving door het verspreiden van verschillende ruimtes aan beide kanten van de houten verbindingstrap. Elke ruimte is uniek in functie en proportie. Verschillende zichten doorheen de trapwanden zorgen voor interactie.

Links: Meer info en reservatie / Foto’s: Tim Van de Velde

Rijksarchief, door Robbrecht & Daem Architecten

Robbrecht en Daem architecten ontwierpen een nieuw gebouw voor het Gentse Rijksarchief. Achter de frisse, heldere buitenkant schuilt een interieur met een geborgen, bijna contemplatief karakter. Op de Dag van de Architectuur zijn de leeszaal en de multifunctionele ruimte toegankelijk voor het publiek.

Tijdens de werffase passeerden we het Rijksarchief regelmatig, wat een aardige collectie aan beeldmateriaal opleverde.

Links: Meer info / Foto’s: Amaury Henderick & Olivier De Roo

Uiteraard zijn er naast deze selectie nog heel wat andere projecten te bezichtigen, ook buiten Gent. Graag verwijzen we u daarvoor door naar de website van de Dag van de Architectuur! Opgelet: voor sommige rondleidingen of projecten moet je op voorhand reserveren, dit kan ook op deze website.

Bron & info: Dag van de Architectuur / Kopafbeelding: Filip Dujardin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.