Werfupdate: Eerste brugverbinding met de Krook

De Kuiperskaai werd gisteren eventjes volledig afgesloten tussen de Oudescheldestraat en de Marcellisbrug. Waarom? Omdat de eerste fietser- en voetgangersbrug naar De Krook werd geplaatst.

Om 4u ’s ochtends werd al gestart met de opbouw van de 45 meter hoge mobiele kraan om de brug op zijn plaats te heffen. Deze stalen brug lag al enkele dagen te wachten op een ponton naast de Bibliotheek.

de-krook-amaury-henderick-01

de-krook-amaury-henderick-02

De nieuwe brug, de Albertina Sisulubrug, zal het Zuid met De Krook verbinden. De installatie was gepland op donderdag 17 september, maar door de slechte weersomstandigheden werd de installatie enkele dagen uitgesteld.

de-krook-amaury-henderick-03

de-krook-lucas-selfslagh-1-5

De brug weegt 84,5 ton, is 24 meter lang en 7 meter breed. De vormgeving van de brug past architecturaal volledig bij het concept van het gebouw De Krook, ontworpen door Coussée & Goris architecten in samenwerking met RCR Arquitectes.

de-krook-lucas-selfslagh-1-6

de-krook-lucas-selfslagh-1-2

De brug wordt vernoemd naar Nontsikelelo Albertina Sisulu. Zij was één van de bekendste Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivisten binnen de ANC Women’s League vanaf de jaren vijftig en in het United Democratic Front vanaf de jaren 1980. Samen met de ‘Nelson Mandelapromenade’, de ‘Steve Bikobrug’ en het ‘Miriam Makebaplein’ eert Stad Gent met de nieuwe bruggen en pleinen aan de Bibliotheek enkele belangrijke anti-apartheidsstrijders.

de-krook-lucas-selfslagh-1-7

de-krook-lucas-selfslagh-1

De nieuwe brug zal pas toegankelijk zijn in het najaar van 2016, wanneer De Krook opent. In de tussentijd zal deze vooral door het werfpersoneel en –voertuigen gebruikt worden.

de-krook-lucas-selfslagh-1-3

de-krook-lucas-selfslagh-1-4

In oktober start eveneens de heraanleg van de Kuiperskaai.

de-krook-amaury-henderick-04

de-krook-amaury-henderick-05

de-krook-amaury-henderick-06

De aansluiting van de nieuwe woningen op de achterkant van de Lammerstraat. Er zitten drie casco wooneenheden in dit nieuw gebouw. Op de website van het stadsontwikkelingsbedrijf sogent kan je een bod doen om de woningen te kopen. De prijzen zijn echter niet mals. Een studio kost al snel minimum €240.000. Daarbij krijg je wel met 54 vierkante meter een behoorlijk ruime studio, met een terras en een mooi uitzicht op de Schelde en de nieuwe Bibliotheek.

de-krook-amaury-henderick-07

de-krook-amaury-henderick-08

de-krook-amaury-henderick-09

https://www.youtube.com/watch?v=EhesT8cfq_I

Foto’s: Amaury Henderick & Lucas Selfslagh (plaatsing brug) / Filmpje: De Krook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.