Wonen in een winkelstraat: terug van weggeweest

Omstreeks het eind van de 19de eeuw woonden er in de Veldstraat veelal lokale handelaars boven hun eigen winkels. In de loop der jaren trokken zij echter weg uit de stad. Door de geleidelijke intrede van ketens en filiaalbedrijven, evolueerden deze toenmalige handelspanden met bijhorende woongelegenheden tot nieuwe winkel- en stockageruimten. Dit zorgde ervoor dat de gekende winkelstraat er na sluitingstijd verlaten bij lag.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten
Winkelpand met bovenliggende appartementen op de hoek met de Veldstraat. Foto © Dennis De Smet.

Door de toenemende druk op de Gentse vastgoedmarkt zet de stad de retailbedrijven ondertussen steeds meer aan om woongelegenheden te voorzien bij de renovaties en uitbreidingen van hun handelspanden. Bij elke bouwaanvraag wordt er namelijk geopperd om de bovenliggende verdiepingen in te richten als appartementen.

1-appartement-te-huur-gent-landbergh-vastgoed-centrum-terras

Ondanks de premies vanuit de Stad Gent blijft de uitdaging voor de retailers groot. Zo is er vaak geen aparte toegang van waaruit de appartementen bereikbaar zijn. De bewoners moeten vaak nog steeds via smalle steegjes of via een passage door een winkelopslagruimte naar hun voordeur. Bovendien is het geen eenvoudige opdracht om een perfecte integratie van de woongelegenheden in de handelspanden te verwezenlijken. Zoals uit onderstaande foto’s echter blijkt, werden er reeds enkele projecten verwezenlijkt die deze uitdagingen op een originele manier hebben aangepakt.

Er werden onder andere luxueuze appartementen voorzien boven de ketens We, Zara en & Other Stories (een tijd terug verscheen hierover nog een artikel op Gentcement), al dan niet gecombineerd met een klein kantoortje voor een lokale start-up zoals Influo. Hierbij werd het historische karakter van de authentieke woningen behouden en werden minder waardevolle gebouwen gesloopt en vervangen door hedendaagse nieuwbouw.

Het herstel van de oorspronkelijke woonfuncties van de verdiepingen boven de handelspanden, zorgt ervoor dat ook de veiligheid en levendigheid van de winkelstraten toeneemt. Ook na sluitingstijd wordt het aangenamer vertoeven in de drukke winkelstraten van de stad. En natuurlijk kunnen de bewoners er ook genieten van adembenemende uitzichten over de Gentse kuip.

Het vinden van de meeste geschikte huurders is vaak een uitdaging. Het wonen in de stadskern zonder privatieve parkeerplaats en op enige afstand van de grote supermarkten spreekt een relatief select publiek aan. Anderzijds is er natuurlijk de erg centrale ligging, de levendigheid rondom hun woonst en de kwaliteit van de woongelegenheden.

Tekst: Fréderic Louis & Sophia De Bruyne / Bronnen: Onbetaalbaar wonen in Gent? – Reader openVLD Gent / Foto’s: Landbergh Vastgoed, Dennis De Smet & Fréderic Louis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.