Kantoorgebouw Diamant eindelijk in aanbouw

Architectuur: Asymptote Architecture i.s.m. Bontinck Architecture & Engineering (technische opvolging)
Opdrachtgever: Project SOFA (Eurostation)
Ontwerp & uitvoering: 2011-2018

Het heeft voor de ontwikkelaars heel wat moeite gekost, na geweigerde bouwvergunningen en buurtprotest. Maar sinds kort zijn de voorbereidende werken voor het Diamant-kantoor aan de Koning Fabiolalaan eindelijk aangevangen.

Het nieuwe kantoorgebouw nabij het Sint-Pietersstation is ontwerpen door het Amerikaanse Asymptote Architecture uit New York City naar aanleiding van een architectuurwedstrijd. Het gebouw bestaat uit een sokkel met een patroon dat gebaseerd zou zijn op de historische architectuur van de Gentse binnenstad. Daarboven staat er een glazen volume dat zo werd vormgegeven, dat het een diamant zou weerspiegelen.

Diamant overdag gevel

Deze knikken in de gevel en het gebruik van uitgesproken materialen resulteert in een eigentijds gebouw met zo’n 17.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Oorspronkelijk zou dit gebouw het nieuwe hoofdkantoor van de ING-bank moeten worden, maar het is niet duidelijk of dit nog doorgaat door het aanslepen van het dossier.

De Diamant telt zes verdiepingen aan kantoorruimtes, aangevuld met gemeenschappelijke faciliteiten, multifunctionele ruimtes en een patio. Het kantoorgebouw zal volgens alle BREEAM-parameters gebouwd worden, waardoor het sterk zal scoren op vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Het project heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het veroorzaakte protest bij de buurtbewoners die zich groepeerden onder het buurtcomité Buitensporig. Mede daardoor werd het project door het Gentse stadsbestuur afgekeurd omdat het te grootschalig zou zijn. Het zou veel te hoog zijn en niet aansluiten bij de andere gebouwen en pleinen.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur kwam echter tussenbeide en floot de stad terug op deze beslissing, omdat het ontwerp perfect binnen de regels van het uitvoeringsplan zou passen en er dus geen geldige argumenten zijn om het project af te keuren.

De Diamant zou volgens de projectwebsite reeds in de loop van volgend jaar in gebruik moeten genomen worden. Als afsluiter willen we jullie onderstaand filmpje niet weerhouden.

Foto werf: Fréderic Louis / Visualisaties: Global Estate Group

2 replies on “ Kantoorgebouw Diamant eindelijk in aanbouw ”
  1. Dat van die sokkel gebaseerd op… is pure marketingonzin. Dan is hun vormentaal van het racecircuit in een Golfstaat ook gebaseerd op de Gentse binnenstad. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.