Kouter op dreef: volledig vernieuwde Kouterdreef geopend

Architectuur: 360 Architecten, Crepain Binst Architecture en B2Ai
Ontwikkelaar: Matexi
Fotografie: Amaury Henderick & Matexi (zwart-witfoto)
Ontwerp & uitvoering: 2008 – 2018

Net op tijd voor het aanbreken van het terrasjesweer en de lenteshopping, opende twee weken geleden de heraangelegde Kouterdreef. Voor wie een goed geheugen heeft en zes jaar terug kan denken, is de straat bijna onherkenbaar: breder, helderder en levendiger. Tijdens de persvoorstelling vlogen alvast lovende vergelijkingen in het rond met SOHO en Beverly Hills’ Rodeo Drive, maar dat kan ook aan de vastgoedprijzen gelegen hebben.


Akkers en vee

De etymologie heeft Rodeo Drive alvast wel gemeen met de Kouterdreef: een dreef (of drive) is namelijk van oorsprong een ‘brede landweg waarover men vee drijft’. De naam Kouter verwijst dan weer naar een ‘grote akker’. We kunnen dus aannemen dat heel wat koeien ooit langs de Koestraat en via de Kouterdreef de weg naar hun kouter gevonden hebben.

De Kouter in de 17e eeuw (toen de Paardenmarkt) met linksboven een nog bijna landelijke Kouterdreef.

Vandaag hopen ook het stadsbestuur en projectontwikkelaar Matexi het koopvee via de Kouterdreef van de Veldstraat naar Koestraat en Brabantdam te drijven. Of zoals dat dan klinkt in de woorden van Schepen van Middenstand Peeters: “de winkellussen hiermee te sluiten voor een aaneengesloten shoppingervaring”.

Vernieuwd en verbeterd

Misschien was de Kouterdreef ooit ‘een brede landweg’, maar zes jaar geleden was dat zeker niet zo: de straat was smal en donker, met grote stukken blinde gevel en verouderde kantoorgebouwen. Meer dan 10 jaar geleden vatte Matexi het plan op om van die straat een volwaardige nieuwe winkelstraat te maken. De uitstekende architectuur van 360 Architecten, Crepain Binst Architecture en B2Ai (voormalige BURO II & ARCHI+I) zorgt ervoor dat dat vandaag eindelijk gelukt is.

Een elegante knik maakt de Kouterdreef op haar breedste punt bijna even breed als de Veldstraat. Die slimme ingreep doet licht binnenvallen in de nieuwe winkels en luxeappartementen daarboven. Het buitenschrijnwerk in gouden geanodiseerd aluminium en de lichte natuursteen verbinden de nieuwe gevel en de neo-Lodewijk XVI gevel die indrukwekkend blijven staan is en subtiel vergrote raam- en deuropeningen heeft gekregen.

Het buitenschrijnwerk in goudkleurig aluminium, netjes ingepast in de neoklassieke gevel.

Net niet verkeersvrij

De oude smalle voetpaden hebben plaats geruimd voor een open straatbeeld zonder verhoogde drempels: dat de straat daarmee lijkt op een winkelwandelstraat is geen toeval, dat was oorspronkelijk immers de bedoeling. De boosdoener is paradoxaal genoeg het circulatieplan, want de straat is nodig als ontsluitingsweg voor de Centerparking om zo de Volderstraat te ontzien. Omdat de Universiteitsstraat voorlopig nog afgesloten is wegens werken, kan u tijdelijk wel nog zonder omkijken winkel-wandelen. Ook de boombakken die er vandaag staan, zijn misschien tijdelijk. Ze werden door de projectontwikkelaar geplaatst voor de feestelijke opening, maar er worden vergunningen aangevraagd om ze te mogen laten staan. Schepen Peeters beloofde alvast te zullen kijken wat er mogelijk is – ook om de Kouterdreef in de toekomst alsnog autovrij te maken.

Shoppen en wonen

Er rest nog één oorspronkelijke bewoner in de Kouterdreef, Italiaans restaurant Fratelli d’Italia op huisnummer 1. De rest van de straat heeft nieuwe retailbewoners: Calvin Klein Underwear, Jüttu, Ralet en Gant openden er hun eerste winkels in Gent, Tommy Hillfiger en River Woods vonden er een nieuwe vestiging. Er wordt nog gezocht naar twee nieuwe merken voor de laatst overgebleven panden. Een laatste bewoner zit er al een tijdje, verborgen onder het straatoppervlak: versmarkt Cru, die haar ingang op de Kouter heeft, maar de winkel zelf zit eigenlijk in de kelderverdieping die onder de dreef doorloopt.

Voorlopig kan u nog ongestoord wandelen in het midden van de straat, later moet u die ruimte met auto’s delen.

Wie wil wonen in de Kouterdreef moest sneller zijn, of moet nu extra diep in de buidel tasten.  Alle appartementen achter de nieuwbouw façade zijn immers verkocht, maar achter de neoklassieke gevel en in de Universiteitsstraat staan wel nog acht “urban villa’s” te koop. Dat zijn ook appartementen, maar dan met woonoppervlaktes vanaf 185 m2 en tot wel 572 m2 inclusief de buitenruimtes. Misschien net genoeg plaats dus om terug koeien te gaan drijven, op het terras.

Tekst: Pascal Van Wambeke / Foto’s: Amaury Henderick & Matexi (zwart-witfoto)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.