Werfupdate: De Faar en nieuw stadsgebouw Melopee

Architectuur: Stéphane Beel Architects, XDGA, BLAF architecten & ONIX
Opdrachtgever: Stad Gent i.s.m. sogent
Fotografie: Fréderic Louis

Onlangs kwam er het nieuws dat het nieuwe stadsgebouw aan de Oude Dokken ‘Melopee’ zal heten. Met dit nieuws vonden we het tijd om – gewapend met ons fototoestel – nog eens op pad te gaan en de werken aan de Schipperskaai van dichtbij te gaan bekijken.

Melopee is een gedicht van de Antwerpse schrijver Paul Van Ostaijen. Het beschrijft de tocht van twee vrienden in een kano en sluit dus mooi aan bij het verleden van het voormalig havengebied. Het woord zelf betekent ook ‘klankgedicht’ en sluit in die zin mooi aan bij de muzische pedagogiek van de school.

Naast de basisschool, bevindt er zich ook een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang en een wijksporthal. Het gebouw werd reeds uitvoerig beschreven in een eerder artikel op onze website.

Het door het Brusselse XDGA ontworpen stadsgebouw verrijst in sneltempo. Het zal nog verdubbelen in bouwvolume, met een stalen constructie die de buitenruimte zal vormen van de school en andere gebruikers. In mei volgend jaar wordt het opgeleverd. De officiële opening is gepland voor de start van volgend schooljaar in september.

Tussen Melopee en de Faar by Beel, langs de Koopvaardijlaan, komt in de toekomst een klein buurtpleintje.

Aan de achterzijde van Melopee wordt achteraf nog een klein buurtpleintje ingericht. Dit pleintje zal wel wat passage hebben, want links op de foto zal een toegang zijn tot de school en rechts op de foto komt de toegang voor een handelsgelijkvloers in een nieuwe woontoren.

De Faar by Beel telt momenteel zo’n 6 à 7 verdiepingen en zal dus nog verdubbelen in hoogte.

De ontwikkelingen aan de Oude Dokken vorderen ook voor de andere projecten. De woontoren ‘Faar by Beel’ steekt al boven zijn omgeving uit. De nieuwe landmark is ontworpen door het Gentse Stéphane Beel Architects en zal 43 appartementen bevatten. Daarvan worden er 35 op de vrije markt verkocht en 8 onder de voorwaarden van het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent als budgetappartement.

Ten slotte krijgt ook het gebouw parallel aan de Schipperskaai vorm. In tegenstelling tot de Faar by Beel gaat het hier niet enkel om appartementen, maar ook om echte huizen met een eigen voordeur.

DEK is een gebouwenensemble, een combinatie van verschillende gebouwen, ontworpen door BLAF architecten en ONIX. Het hoekpand zal een horecazaak herbergen. Tussen de horecazaak en de Faar by Beel verrijzen een aantal sociale woningen.

Tekst & foto’s: Fréderic Louis / Bronnen: Sogent & De Nieuwe Dokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.