Betonkruis als centraal scharnierpunt

Architectuur: Generiek
Studiebureau stabiliteit: Sileghem & Partners
Studiebureau technieken: EcoPuur
Fotografie: Johnny Umans
Uitvoering: 2016

Gelegen in de middeleeuwse Patersholwijk in Gent, installeert dit huis zich in de historisch geladen context als een autonoom en tijdloos framework voor wonen. Met de balkenstructuur in beton vonden de architecten een manier om tegelijkertijd de oude omstaande muren te stabiliseren alsook om de woning intern te organiseren.

Het gebouw ligt ingepland op een niet-alledaags perceel en vergde dus de nodige creativiteit van het Gentse architectenbureau Generiek om zowel een praktische als esthetische indeling te bekomen.

De architecten zochten naar een manier om de woning intern te organiseren. Tegelijkertijd voorzag de ingenieur van het project een ringbalk rondom de woning om de bestaande historische muren te verankeren. Zo werd de woning uiteindelijk opgevat als een stapeling van vrij in te vullen verdiepingen met een functionele kern. Het betonnen kruis dat hieruit volgt, wordt door de architecten gezien als de duurzame en tijdloze structuur van de woning.

De betonnen balkenconstructie verdeelt de woning in kamers. Door de flexibiliteit van de kamers, kan dit in verloop van de tijd veranderen. Dit is het meest zichtbaar in de leefruimte waar het kruis als gewelf de volledige vrije ruimte overspant en in contrast hiermee de slaapkamers waarbij het kruis de opdeling mogelijk maakt in vier kamers. De balken fungeren dus niet enkel als een structurele noodzakelijkheid, maar ook als een organisatorische typologie voor het hele huis.

De typologie en opdeling van het plan zet zich verder in de voorgevel, waar zes gelijke openingen zorgen voor de relatie met de historische binnentuin. Een driehoekig terras spant zich op in de hoek en verbindt de woning met de oude muur van het binnengebied.

Tekst: Fréderic Louis & Generiek / Foto’s: Johnny Umans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.