Studententoren te midden van de moestuintjes

Architectuur: Archipl Architecten
Opdrachtgever: Upgrade Estate
Uitvoering & oplevering: 2019 – 2020

Tegen 2020 zal een nieuwe, zestig meter hoge toren de zuidelijke skyline van Gent vervoegen. De studententoren ‘Bro Upkot’ zal meer dan 300 studenten huisvesten.

Met zijn 60 meter hoogte behoort het gebouw, naar het ontwerp van het Gentse Archipl Architecten, meteen tot een van de hoogste gebouwen van de stad. De duurzame toren zal de zoveelste realisatie van Upgrade Estate zijn. In het Gentse straatbeeld beter bekend onder de vorm van studentenflats van Upkot.

Samen met de toekomstige plannen om de (sociale) tuinwijk van Nieuw Gent uit te breiden over de Leebeek, werd er een nieuw masterplan opgemaakt voor de site tussen Nieuw Gent en de stadsring. De campus van de Broeders van Liefde wordt momenteel gekenmerkt door verschillende scholen voor alle types leerlingen.

De vraag naar studentenkoten blijft groot in Gent en Upgrade Estate wou hierop een antwoord bieden. De inplanting voor een groot studentenflat lijkt misschien vreemd, maar de campus van de Broeders van Liefde bleek een strategische locatie voor studenten, te midden van verschillende universiteitscampussen (UZ, Schoonmeersen, De Sterre, Technologiepark). Een uitgestrekt gebouw leek hier niet geschikt dus trokken de bouwheer en architect naar de dienst Stedenbouw en de Kwaliteitskamer van de stadsbouwmeester. Het voorstel om een studententoren te bouwen voor 300-tal studenten met 22 bouwlagen – wat later zou gereduceerd worden met enkele verdiepingen – werd probleemloos goedgekeurd, aldus de architect.

Ondanks het feit dat het zuiden van Gent nu reeds een versnippering is aan hoog- en laagbouw zonder enige vorm van coherentie en structuur, sluit de beperkte hoogte van Bro Upkot aan bij de AA Toren en andere gebouwen van de Universiteit Gent aan de overkant van de Ringvaart en E-40. Het vormt stilaan een cluster van kleine torentjes. Want wie weet welke vormen de parkeerterreinen en warenhuizen aan de overkant van de N60 nog zullen aannemen in de komende 10 tot 20 jaar.

De toren bestaat niet uitsluitend uit studentenkamers. Upkot staat er al langer om bekend om het ‘leef- en woonplezier’ in hun gebouwen te maximaliseren. Talloze gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een ‘studiecafé’ op de bovenste verdieping, met panoramisch zicht op de stad, keukens, meerdere ‘chill rooms’, een fitnessruimte en zelfs een VR-gaming room moeten daarvoor zorgen.

Omdat 300 studenten in één gebouw tot de nodige overlast of chaos kan leiden, worden de bewoners opgedeeld in zogenaamde ‘micro communities’ met een eigen keuken en zitruimte. Zo blijft er een hechte en huiselijke sfeer onder de bewoners. Behalve studenten zullen er ook zogenaamde coaches wonen, sommigen zelfs met hun gezin. Deze medewerkers met een sociale opleiding wonen tussen de studenten en kijken na of iedereen afspraken nakomt of grijpen in bij problemen.

De toren zal ongeveer 300 studenten huisvesten. Er zijn dan ook conceptueel 300 raamopeningen voorzien in de toren. Voor elk kot eentje. Geanodiseerd plooiwerk in de gevel verbindt alle ramen en vormt een dynamisch uitzicht. De stalen gevel zal namelijk op elk moment van de dag en bij elke weersverandering een ander uitzicht krijgen.

Verder werd er ook aan duurzaamheid gedacht bij het ontwerp van de toren. Er wordt overal hoogrendementsglas voorzien, terwijl warmtepompen, een energiebesparend ventilatiesysteem en ecologische led-verlichting de impact op het energienet moet beperken.

De toren werd pas onlangs aangekondigd. De funderingswerken zijn echter al gestart. In 2020 moeten de eerste studenten het gebouw kunnen betrekken.

Tekst: Fréderic Louis / Visualisaties: Upgrade Estate / Foto’s werf: Constant Deblaere BVBA
Met dank aan Koenraad Belsack van Upgrade Estate en Patrick Lefebure van Archipl Architecten voor de uitgebreide toelichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.