Werfupdate: hoogste punt voor De Faar en ontwikkeling Stapelplein

Architectuur: Stéphane Beel Architects (De Faar), XDGA (Melopee), BLAF architecten & ONIX (DEK), 360 architecten & BULK architecten (Stapelplein)
Opdrachtgever: Stad Gent, Acasa & Urbanlink i.s.m. sogent
Fotografie: Amaury Henderick

Het is van eind vorig jaar geleden dat we nog eens een update brachten over de ontwikkelingen rondom de Oude Dokken. Dé plek in Gent waar momenteel aan een razend tempo wordt gebouwd op meerdere bouwwerven. We gingen een kijkje nemen en kwamen terug met een uitgebreid fotoverslag.

Begin deze maand bereikte de Faar by Beel met de veertiende verdieping het hoogste punt. Vuurrode gevelstenen zullen de woontoren, ontworpen door het Gentse Stéphane Beel Architects, bekleden. Als de visualisaties werkelijkheid worden, zullen ook enkele bomen de toren bekronen.

De volgende fase van de ontwikkeling ‘De Nieuwe Dokken’ aan de Schipperskaai zal gebeuren op bovenstaand terrein. Er komt opnieuw een gebouw van dezelfde hoogte als De Faar, maar dan als een getrapte constructie met enorme terrassen. Het zal vermarkt worden onder de naam ‘Pergola’.

Op het terrein begint een pleintje gestalte te krijgen. Goed omzoomd door de Faar in het noorden, het Dek in het westen en het stadsgebouw Melopee in het zuiden. Enkel langs de oostkant is het nog gewoon een lange, nietszeggende sliert bedrijfsgebouwen die in het weekend ook dienst doet als truckersparking. ’t Is een goede zaak dat al die gebouwen hun hoofdtoegang hebben op dit plein, en niet op de kaaivlakken of de parken. Hier is een stedelijke kiem gelegd – we zijn benieuwd hoe het er binnen een tiental jaar zal zijn.

De Oude Dokken zijn een fascinerende omgeving. Het is er overwegend desolaat, zeker op een zondag als men niet aan het bouwen is. Anderzijds heb je er wel die vrachtwagens, en dat brengt een speciale levendigheid in de buurt. We bedoelen dat dan overwegend positief, maar het brengt ook veel afval met zich mee. In de zomer heb je er nog wel wat passage van DOK en Bar Bricolage.

Maar wat vooral fascinerend is, is de mengelmoes van gebouwen. Veel utiliteitsbouw natuurlijk, maar dan af en toe zo’n bakstenen gebouwtje dat erin verdwaald is. We hopen heel erg hard dat die overeind blijven naarmate de omgeving verder ontwikkelt. Het zijn mooie accenten.

Over accenten gesproken: de Faar is een duidelijk baken op het einde van de Doornzelestraat – en bij uitbreiding dus goed te zien vanuit de as Sleepstraat – Sint-Salvatorstraat.

En ook vanuit het Dampoortstation valt ie goed te zien. Vanaf datzelfde perron zie je ook de kranen van de toren op het Stapelplein. Later komt hier nog dat project van Arteveldehogeschool tussen te staan (2e foto van hierboven).

Het zachtgroene beton in het nieuwe project op het Stapelplein is ondertussen ook al te spotten. De kleur viel al op in de visualisaties bij de voorstelling van het project. Het blijkt inderdaad een prettige kleur te worden. Het verwondert ons echter wel dat men al zo vroeg in het bouwproces afwerkingsmaterialen aanbrengt. Voor de duidelijkheid: het gros van de gevelbekleding wordt baksteen. Het beton wordt gebruikt voor de plint en enkele accenten in de gevel.

De rest van het postkantoor op het Stapelplein zal in de toekomst verder plaats moeten maken voor de tweede fase van het project. De loketten en publieke diensten zijn ondertussen al verhuisd naar het Tribeca-complex aan de Nieuwevaart.

Tekst: Amaury Henderick & Fréderic Louis / Foto’s: Amaury Henderick

1 reply on “ Werfupdate: hoogste punt voor De Faar en ontwikkeling Stapelplein ”
  1. een triestige omgeving met de vormingsstatie ….die nieuwe wijk zal er niet véél aan veranderen en de druk op de Dampoort wordt alléén maar groter….iets voor rijke snobs met bakfietsen….die niet weten wat gedaan met hun tijd en rondjes rijden rond de dokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.