De Zetting: een ode aan de Brugse Poort

Het zetten van vinken in een lange rij en het beoordelen en tellen van de juiste zang, hebben overeenkomsten met de manier waarop sturing wordt gegeven aan de ‘zetting’ van bewoners in de Brugse Poort. Geïnspireerd op de echte ‘vinkenzetting’, organiseert de Koer binnenkort een evenement dat enkel kan slagen door de medewerking van de buurtbewoners.

De vinkenzetting is een eeuwenoude volkssport die ook wel kortweg ‘zetting’ wordt genoemd. Hierbij worden de vinken in wedstrijdkooien op een lange rij langs de straatkant gezet. Na het startsignaal telt elke deelnemer een uur lang het aantal “liedjes” van de vogel van zijn of haar buurman. Enkel liedjes die eindigen op het kenmerkende “suskewiet” tellen mee. In de Brugse Poort waren vroeger aan de Groendreef en de Leiekaai dergelijke wedstrijden.

Foto © Fixatief.

Bij De Zetting op 5 en 6 oktober wordt aan Brugse Poorters gevraagd om het vogelgeluid wat bij hun huisje past een uur lang af te spelen, tussen 11u en 12u, waarbij het geluid buiten op straat hoorbaar is. Wanneer de buren ook meedoen ontstaat er een poëzie die ongekend en zonevreemd zal zijn in de stenen straatjes van de Brugse Poort. De verschillende vogelgeluiden zullen een nieuwe taal introduceren in de straten van de Brugse Poort.

Met het organiseren van De Zetting wordt er onder andere gezocht naar nieuwe manieren om als bewoners van deze wijk invloed uit te oefenen op de ervaring van de publieke ruimte.

Om gratis in te schrijven voor De Zetting kunt u als Brugse Poorter tot en met aanstaande donderdag 03/10 een mailtje sturen naar dezetting[at]dekoer.be. Daarna ontvangt u hulp bij het vinden van het passende vogelgeluid.

Geïnteresseerd? Lees ook verder op deze website.

De Zetting wordt mede mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking met buurtbewoners en het team van de Koer

Bronnen: De Zetting & Fixatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.