Vrij woord: Een toekomst voor ons industrieel erfgoed

Er zijn plannen om ‘De Betoncentrale’ in Gent te slopen. Het gebouw is nochtans een landmark voor de Gentse haven, zeker middenin de projecten die groeien rondom de Oude Dokken. Dat een aantal oude kranen dat gevoel van nijverheid niet gaan redden, dat voel je zo al. Daarom willen we bestuur en inwoners warm maken om het gebouw alsnog te redden. Het Landschaftspark Duisburg-Nord is daar de perfecte inspiratie voor.

Coverfoto © Archie Goegebuur / DIFT.

De Oude Dokken is een van de spannendste stadsontwikkelingen in Vlaanderen op dit moment. Rondom het water rijzen nieuwe torens met woningen met een sociale mix en spannende architectuur door o.a. Stéphane Beel Architects en ONIX. Een nieuw stuk stad dat klaar staat om geschiedenis te schrijven.

Oude Dokken met de grindbakken en betoncentrale aan overzijde van het water.
Foto © Wouter Van Vaerenbergh / sogent.

Maar een stad leeft ook dankzij zijn geschiedenis. En in de Gentse haven is dat een industriële. De Betoncentrale is daar het laatste gebouw van. Dat dit gebouw, dat voor de buurt een echt landmark is, zou verdwijnen, is zonde en zal de identiteit van het gebied aantasten. Die aderlating red je niet met een aantal kranen.

Nochtans zijn er voldoende alternatieven voor een gebouw als De Betoncentrale. In Duisburg, in het Landschaftspark Duisburg-Nord, ging een nog veel groter industrieel gebied op in een park met verschillende functies. Je kunt er kleine parkjes ontdekken, fietsen, boulderen op de oude fabrieksmuren, aan het water uitrusten of zelfs een festivalletje meepikken. Bedenk alvast de mogelijkheden van een gebouw als De Betoncentrale, dat trouwens ook gesierd is met werken van de belangrijkste street artists van België.

In het anthropoceen (het tijdperk waarin de aarde onherroepelijk gevormd wordt door de menselijke activiteit) kun je je de vraag stellen of een dergelijk gebouw afbreken kan, mag en nog nodig is. Ten eerste is het een toonbeeld van wat we met deze aarde deden sinds de industriële evolutie. Daarnaast is de klimaatimpact van het afbreken van een gebouw niet te onderschatten (denk maar aan transport, sanering, verwerking van materialen). Vaak is dit aspect onderbelicht. Ten slotte biedt een gebouw als De Betoncentrale veel potentieel in een wijkpark. Van bouldermuur tot graffitispot en uitkijktoren of basis voor klimplanten: je kunt al wegdromen bij het idee alleen.

Landschaftspark Duisburg-Nord. Foto’s © Archie Goegebuur / DIFT.

Aan het woord…

Bert Pieters is een van de oprichters van Archie Goegebuur, een communicatie- en marketingbureau dat praat over publieke ruimte en vastgoed. Archie Goegebuur werd opgericht binnen DIFT, een Gents creatief bureau.

Met onze reeks ‘Vrij woord’ laten we iedereen die zijn zegje wil doen aan het woord over actuele gebeurtenissen of problematieken. Wil U graag iets kwijt op onze website? Contacteer ons dan gerust.

3 replies on “ Vrij woord: Een toekomst voor ons industrieel erfgoed ”
  1. Groot gelijk – het industrieel erfgoed ‘Betoncentrale’ heeft een toekomst bv. als onderdeel van de geschiedenis van de Gentse haven en als uit te bouwen sport- en recreatie infrastructuur (klimparadijs als onderdeel van een te creëren sportcentrum Oude Dokken bijvoorbeeld – net als de schachttoren van de voormalige koolmijn Beringen https://www.internetgazet.be/beringen/schachtbok-wordt-klimtoren.aspx of de Belle Êpoque-watertoren van Oostende https://www.hln.be/in-de-buurt/oostende/honderden-bezoekers-beklimmen-watertoren~aae4d490/ dit zijn/worden) – of gewoon als ‘landmark’ net als de oude havenkranen en electriciteitscentrale aan de overzijde van het Handelsdok…

    1. Helaas heeft dit prachtig stukje erfgoed het niet gehaald en zal eerstdaags verdwijnen uit het havenbeeld, men zou het nochtans mooi kunnen verwerken als onderdeel in het nieuwe project dat er zal komen.

  2. Voor een zoveelste keer bloed mijn hart, een pracht stuk cultureel erfgoed gat tegen de vlakte, het prachtige “De betoncentrale” Gent, telkens weer met de meest bizarre argumenten, voorstellen worden telkens weg gewuifd…, dit is ons Gent van vandaag, prestige heeft altijd de bovenhand. Triest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.