Bodemsanering afgerond, De Krook klaar voor eerstesteenlegging

Er komt een nieuwe fase aan in de bouw van De Krook, de nieuwe stadsbibliotheek van Gent aan de Schelde. Na de sloop van de bestaande bebouwing en het archeologische vooronderzoek, loopt nu de bodemsanering op zijn einde. De eerstesteenlegging is voorzien voor binnen enkele maanden.

Om tot de immense bouwput te bekomen die nu aan de Waalse Krook (of recent omgedoopt tot kortweg De Krook) ligt, werd ongeveer 22.400 m³ aarde weggegraven. Dat kwam neer op 17.000 ton verontreinigde grond die men moest afvoeren om elders gereinigd te worden. In de 19de eeuw stond aan de Krook een gasfabriek die gas won uit steenkool, wat zorgde voor een ernstige grond- en grondwaterverontreiniging met cyanide en teer. De aannemer was verplicht om minstens 90% van de grond af te voeren via de Schelde en op deze manier was het mogelijk om 270 keer 150 ton grond te verwijderen per boot in plaats van 1610 vrachtwagens van elk 25 ton.

krook-panorama-2

De Krook is een ambitieus stadsvernieuwingsproject dat 4000 m² binnengebied transformeert tot een nieuw stadsdeel dat het Zuid en het historisch centrum moet verbinden. Door de aanleg van pleinen, verlaagde kades, en fiets- en voetgangersbruggen en de bouw van een nieuwe stadsbibliotheek plus de herbestemming van het Wintercircus krijgt dit onbenutte stukje Gent binnenkort zijn eigen imago als oase en hotspot tegelijkertijd.

krook-2

Bron: Complexe Stadsprojecten / Foto’s: Lucas Selfslagh

1 reply on “ Bodemsanering afgerond, De Krook klaar voor eerstesteenlegging ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.