Design Outlet Center op The Loop een stap dichterbij

De raad van bestuur van SOGent heeft gisteren een overeenkomst goedgekeurd met de medeaandeelhouder in NV Grondbank The Loop (GBTL) waardoor de ontwikkeling van een Design Outletcenter (DOC) op veld 12 van site The Loop weer wat dichterbij komt.

the-loop-kaartThe Loop wordt een totaal nieuw stadsdeel op de terreinen rond Flanders Expo, dat in het Ruimtelijk Structuurplan werd geselecteerd als locatie waar een detailhandelszone op grootstedelijk niveau mogelijk is en ook als een gebied geschikt als “evenementensite voor grootschalige informatieve, culturele, recreatieve en commerciële manifestaties“.

De overeenkomst van SOGent met de medeaandeelhouder legt ook de ontwikkeling van 22 500 m² aan kantoorruimte op tafel. Indien alles naar wens verloopt zal tegen midden 2015 met de bouw van het volledige complex gestart kunnen worden.

Indien dit project succesvol wordt uitgevoerd, zal het één van de grootste private investeringen ooit in Gent zijn, resulterend in meer dan 1200 extra voltijdse jobs en 800 tot 1000 part-time jobs.

Het Design Outletcenter zal zowel op het oostelijk als westelijk deel van veld 12 worden ontwikkeld. Voor deze ontwikkeling zal SOGent de gronden overdragen aan de medeaandeelhouder om het project verder uit te werken.

De mobiliteit en de bereikbaarheid van de site blijft een belangrijk aandachtspunt. Het is de bedoeling de ontsluiting verder te verbeteren, met bijzondere aandacht voor fietsers en voetgangers, iets wat momenteel nog helemaal niet het geval is. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer moet nog verder worden uitgebouwd:

De mogelijkheid van een treinhalte op The Loop wordt momenteel onderzocht bij de NMBS. Er wordt ook een centrale parking van ongeveer 3 630 parkeerplaatsen overwogen, waarvan 700 beschikbaar zouden zijn voor de Ikea op het nabijgelegen veld 15.

Nog belangrijker is de economische impact van het Design Outletcenter op Gent zelf. Het DOC moet een aanvulling worden op het bestaande winkelaanbod in Gent en zou niet rechtstreeks mogen concurreren met de winkels in het stadscentrum. Verschillende regels en afspraken gaan gemaakt worden zodat het DOC geen nadelige invloed geeft op de de bestaande winkelstraten. Zo zal onder andere nieuwe collecties mode niet verkocht mogen worden in de winkels in het DOC.

Bron: SOGent, Grondbank The Loop & The Loop / Luchtfoto: Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.